Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Završeni prvi radovi na Mektebskom centru u Dubnici

Završeni prvi radovi na Mektebskom centru u Dubnici

mc1Tačno u 12:00 sati danas se začuo ezan sa novoizgrađenog Mektebskog centra u Dubnici. Nekoliko desetina vjernika prisustvovalo je otvaranju novoizgrađenih sportskih poligona kao i dijela MC u kojem će biti u budućnosti smještene muške i ženske spavaonice, učionica za učenje kao i prostorije za vjerki obred te kuhinja.

“Ovo je prvi dio projekta koji smo mi uradili. U budućnosti tu planiramo da napravimo i bazen. Ovo će sigurno biti u bliskoj budućnosti mjesto gdje će se okupljati veliki broj mališana koji će nakon mektebske pouke zaigrati i nogomet, košarku i odbojku. Na taj način će sigurno se više vezati i za vjeru”, govori nam Muharem efendija Mešanović predsjednik Medžlisa IZ Kalesija.

Riječi hvale kada je u pitanju ovaj projekat nije krio ni glavni imam Enver efendija Alić koji se zahvalio svima onima koji su učestvovali u finansiranju, a posebno muftiji tuzlanskom Vahidu efendiji Fazloviću.

“Mislim da je ovo prvi Mektebski centar u BiH, i nadam se da će ga naša djeca koristiti. Pored naše djece, vrata će biti otvorena i za učenike škola da prirede tu sportski dan ili da se organiziraju seminari na kojima će se nešto korisno naučiti”, kazao nam je efendija Alić.

Svoju pomoć u izgradnji ovog centra obećao je i sam muftija Fazlović koji je pohvalio ovakav projekat te je kazao da će tu sigurno dolaziti i učenici tuzlanske medrese kako bi preko vikenda učili i kako bi uživali u sportskim aktivnostima.

Pored urađenih sportskih poligona i objekta, vrijedne ruke imama zasadile su i sadnice oraha, a u proljeće planiraju da prošire voćnjak tako da će se tu naći i druge voćke, a nije isključena ni nabavka sitne stoke te mogućnost i zapošljavanja nekoliko osoba u ovom centru.

Svoj doprinos veselju koje je upriličeno zbog završetka prve faze radova dali su i mladi fudbaleri iz ŠF iz Gornjih Rainaca koji su odigrali i jednu prijateljsku utakmicu, a početni potez izveo je upravo Muharem efendija Mešanović, a mališani su nagrađeni aplauzom, jer većina njih je redovna na vjerskim  poukama u džematu u Gornjim Raincima koji predvodi Miralem efendija Pjanić.

mc2

 

About Dopisnik Kalesijskih

Scroll To Top