Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Barčić tvrdi da je prekršen Poslovnik prilikom izbora Salmira Avdibašića, Nedžad Džafić ne želi da se izvini, usvojen budžet za 2015. godinu

Barčić tvrdi da je prekršen Poslovnik prilikom izbora Salmira Avdibašića, Nedžad Džafić ne želi da se izvini, usvojen budžet za 2015. godinu

Općinsko vijeće Kalesija je na 22.redovnoj sjednici usvojilo Odluku o budžetu Općine Kalesija za 2015. godinu, u iznosu od 8 miliona i 560 hiljada KM, što je manje za 864 hiljade KM u odnosu na ovogodišnji budžet. Razlozi umanjenja budžeta se prije svega ogledaju u manjim procjenama grantova sa viših nivoa vlasti. Što se tiče značajnih kapitalnih ulaganja za narednu godinu, najviše novca bit će utrošeno za nastavak gradnje Gradske dvorane u Kalesiji u iznosu od 515 hiljada KM, dok će za projekat izgradnje kanalizacione mreže iz budžeta biti izdvojeno 500 hiljada KM.

ov

Vodovod u Babajićima i Kundakovićima

 

Za izgradnju vodovoda u naseljenim mjestima Babajići i Kundakovići planirano je 210 hiljada KM, dok će se po 100 hiljada maraka izdvojiti za  hidrogeološka istraživanja pitkih podzemnih voda, adaptaciju objekata po mjesnim zajednicama i gradnju zgrade za potrebe JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija. Isti iznos planiran je i za asfaltiranje lokalnih puteva na području općine Kalesija. Sportsta udruženja će i u 2015.godini imati na raspolaganju 170 hiljada KM, dok će za stipendiranje učenika i studenta, kao i prošle godine, biti namijenjeno 90 hiljada KM.

Nakon usvajanja Odluke o budžetu, usvojeni su i programi rada Općinskog vijeća, načelnika i pravobranilaštva.

 

Inicijativa o oslobađanju od plaćanje zakupa zemljišta

 

Prihvaćeni su i programi rada za 2015. godinu kalesijskih javnih ustanova i preduzeća, čiji je osnivač Općina Kalesija (JU “Centar za socijalni rad” Kalesija, “Gradska biblioteka” Kalesija,  JZU “Dom zdravlja” Kalesija,  JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, JP «Vodovod i kanalizacija Kalesija» Kalesija,  JP «Veterinarska stanica» Kalesija,  KP «Komunalac» DD Kalesija).

Vijećnici su usvojili i zaključke u kojima podržavaju inicijativu Komisije za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Skupštine TK-a  da se poljoprivrednici oslobađanje plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2014. god., zbog pretrpljenih šteta u poljoprivredi, koje su nastupile usljed prirodne nesreće, ali da se plaćanja oslobode samo oni poljoprivrednici koji su izmirili obaveze plaćanja zakupa. Drugim zaključkom Općinsko vijeće je zatražilo da nadležne institucije preduzmu zakonom propisane mjere za naplatu korištenja zemljišta od poljoprivrednika koji su koristili državno zemljište, a još uvijek nisu izmirili svoje obaveze i da se s takvima raskinu ugovori. Treći zaključak po ovom pitanju je bio da općinski  pravobranilac prati provođenje ovih zaključaka i tome obavijesti Općinsko vijeće.

 

Povrijeđena prava vijećnika

 

Salmir-Avdibasic-v.d.-nacelnika-Opcine-Kalesija-300x225Prije usvajanja dnevnog reda vijećnik SDP-a Amir Barčić je za govornicom postavio pitanje Komisiji za statutarna pitanja o tome da li je legalno izabran vršilac dužnosti općinskog načelnika.

– Mislim da je prekršen Poslovnik o radu Općinskog vijeća, a povrijeđena su i prava vijećnika da predlažu kanidate za ovu funkciju. Naime u Poslovniku o radu stoji da se imena odnosno prijedlozi za v.d. načelnika dostavljaju vijećnicima 24 sata prije sjednice, a ne kao što je slučaj bio da to bude na sjednici, kazao je Barčić.

Barčić misli da da je na vanrednoj sjednici bilo još propsuta, kada je u pitanju izbor v.d. načelnika.

 

Mujo Mujkić i Nedžad Džafić

 

Mujo Mujkić, vijećnik Stranke demokratske akcije, podnio je i inicijativu da predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Džafić javno, pred vijećnicima, uputi izvinjenje zbog izjave u Dnevniku FTV u kojoj je optužio sve one koji su protiv njega da imaju “oraha u džepu” i da se boje krivičnog gonjenja.

Nedžad Džafić je kazao da nema namjeru bilo kome da se izvinjava, a ponajmanje Muji Mujkiću.

Izvor: Radio Feral/kalesija.com

About redakcija novina

Scroll To Top