Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Počinje naplata parkinga u Kalesiji, za neplaćanje ima “kandža” i “pauk”

Počinje naplata parkinga u Kalesiji, za neplaćanje ima “kandža” i “pauk”

Za 31.decembar ove godine predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija Fadil Alić sazvao je prvu redovnu sjednicu na kojoj će se pored Budžeta za 2017.godinu naći i Odluka o javnim parkiralištima u centru Kalesije.

Naime, Odlukom će ukoliko ona dobije potrebnu većinu u Općinskom vijeću parking prostor biti dat na upravljanje JP Vodovod i kanalizacija, a istom su određene i zone parkiranja.

U Kalesiji prema podacima općinskih službi ima oko 433 parking mjesta od čega je 301 uređeno. Samo u Ulici Žrtava genocida u Srebrenici iscrtano je 189 parking mjesta od čega su dva rezervisana za potrebe Općinskog suda. Odlukom Općinskog vijeća koja još nije usvojena, od ovog broja 5 % mjesta moralo bi biti rezervisano za osobe sa invaliditetom i ista se ne bi naplaćivala, dok bi za ostala parking mjesta plaćala se naknada po satu.

Za sva javna parkirališta naplata će se vršiti od 07:00 do 22:00 sata po uzoru na druge gradove, a u slučaju da vrijeme namjenjeno za parkiranje istekne na vozilo će biti postavljene “kandže” ili će isto biti uklonjeno šlep službom (pauk) zašto će vozači morati dodatno plaćati prilikom preuzimanja vozila.

parking_lisice

Odlukom o javnim parkiralištima definisane su i zone parkiranja, samim tim će biti definisane i cijene.

Zona I

 • Ulica Patriotske Lige: Na ulici otvoreni parking
 • Trg Šehida: Van ulice otvoreni parking
 • Ispred objekta Konoba Bosna otvoreni parking
 • Zgrada MUP-a i Medžlisa IZ otvoreni parking
 • Parking Lovački dom – BKC
 • Ispred zgrade Supermarket, Ul. Oslobodilaca Kalesije: Na ulici otvoreni parking

Zona II

 • Ispred hotela Košuta i zantaskog centra: Na ulici otvoreni parking
 • Ul. Žrtava genocida u Srebrenici: Na ulici otvoreni parking
 • Ispred objekta iza zgrade Supermarket, na ruševnim zgradama, otvoreni parking
 • Ispred objekta Konoba Bosna na ruševnim zgradama otvoreni parking
 • Iza zgrade Općinskog suda na ulici otvoreni parking

Za javna parkirališta u ( zoni „I“ ), cijena parkiranja iznosi 1,00 KM za sat parkiranja i 5,00 KM za cjelodnevno parkiranje. Cijena mjesečne karte iznosi 60,00 KM, a godišnje karte 600,00 KM. Rezervacija parking mjesta iznosi 100,00 KM mjesečno i 1.000,00 KM godišnje. Cijena mjesečne stanarske karte u ( zoni „I“) iznosi 25,00 KM, a godišnje stanarske karte iznosi 200,00 KM.

Za javna parkirališta u (zoni „II“), cijena parkiranja iznosi 0,50 KM za svaki sat parkiranja i 3,00 KM za cjelodnevno parkiranje. Cijena mjesečne karte iznosi 30,00 KM, a godišnje karte 300,00 KM. Rezervacija parking mjesta iznosi 60,00 KM mjesečno i 600,00 KM godišnje. Cijena mjesečne stanarske karte u ( zoni „II“ ) iznosi 15,00 KM, a godišnje stanarske
karte 150,00 KM.

About redakcija novina

Scroll To Top