Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Promovisana “Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878” u BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija

Promovisana “Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878” u BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija

U organizaciji JU BKC „Alija Izetbegović“ i JU „Gradska biblioteka Kalesija“ večeras je u sali BKC-a održana promocija višetomne knjige „Historija Bosne i Hercegovine 1788 – 1878“ i biografskog leksikona „Ko je ko u Bosni i Hercegovini“.

O knjizi su govorili: akademik prof. dr. Galib Šljivo, autor knjige „Historija Bosne i Hercegovine 1788 – 1878“, mr. Hajrudin Planjac, urednik,  te mr. Sakib Kurtić i Ramiz Brkić.

Izdavač obje ove knjige jeste izdavačka kuća „Plajax“ iz Tešnja.

Autor knjige akademik prof.dr. Galib Šljivo knjigu “Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878” pisao je pedeset godina, a edicija se sastoji od 12 knjiga, prvih 7 se sastoji od događaja u BiH iz dana u dan, dok ostale knjige dopunjuju monografije koje idu hronološkim redom.

-“Obično kada bi predstavljao ovakve knjige, uvijek bi me čitaoci pitali, pa brate, kako si ti uspio, jesi li ti bilo šta drugo radio osim što si pisao knjige i tako. Razumije se, ja sam kao historičar primijenio jedan metod rijedak u historiji a taj je da pišem monografiju na osnovu dokumenata. Obično se govori za taj period, pa i ja kad sam počeo da radim, mnogi učenjaci, historičari su mi unaprijed kazali da je to uzaludan posao jer o Bosni u 19. stoljeću nema dokumenata. Bosna je kako je to uobičajeno u žargonu rečeno Bosna je tamni vilajet, međutim ja sam i svojim magistarskim radom i svojom doktorskom distertacijom ušao upravo u žižu događaja u BIH u 19. stoljeću”, kazao je za NEON Televiziju dr. Šljivo.

O samoj knjigi je govorio i magistar Sadik Kurtić, koji je istakao da u ovoj ediciji od dvanaest knjiga ima dovoljno egzatnih podataka da se jedan čitaoc informiše o bosanskohercegovačkoj historiji iz perioda zadnjeg stoljeća.

-“To je jedan čitav konglomerat, znači, tih historijskih činjenica, historijskih dešavanja koji su utemeljeni na autentičnim podacima, tu nema improvizacije. Djela obiluju mnoštvom napomena, fusnota, rječnik stranih riječi, posebno registar osobnih imena”, naglasio je mr. Sadik Kurtić.
Galeriju fotografija sa promocije knjige i biografskog leksikona, pogledajte u nastavku:

About redakcija novina

Scroll To Top