Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Traktor i motokultivator dobio i Marinko Lazarević koji je zasadio voćnjak, dobio premiju pa počupao sadnice

Traktor i motokultivator dobio i Marinko Lazarević koji je zasadio voćnjak, dobio premiju pa počupao sadnice

Na oglasnoj ploči u zgradi Općine Kalesija istaknuta je i Odluka o donošenju Primarne rang liste korisnika grant sredstava sa budžetske pozicije „Podrška povratku prognanih lica“. Odluku je donijelo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povrataka Vlade Tuzlanskog kantona, a prije samog spiska korisnika, u članu 1, stoji da se sredstva dodjeljuju na ime održivog povratka povratničke populacije – fizičkih lica. Korisnici neće dobiti novac, nego motokultivatore.

marPod brojem 19 nalazi se i Marinko (Lazo) Lazarević iz Zolja kod Kalesije. Marinko bi, saznajemo u Odjelu za poljoprivredu Općine Kalesija, od federalnog Ministarstva trebao dobiti i traktor.

 

Prijetio Ljubici

 

Ništa u svemu ovome ne bi bilo spornog da nije dvaju „sitnica“. Naime, Marinko Lazarević do skora nije živio u Bosni, Zoljama kod Kalesije, već je živio u Loznici, u Srbiji. Tek se prije dva-tri mjeseca prijavio u Kalesiju i na Zavod za zapošljavanje.

– Uradio je to samo da bi dobio motokultivator i traktor i opet će se vratiti u Loznicu. Ja sam nadležnima u Tuzlanskom kantonu i Federaciji ukazivala na ovu činjenicu. Zbog toga mi je i prijetio Marinko, govoreći mi da će me napraviti invalidom, kazuje nam Ljubica Radić, viši referent za povratak, izbjegla i raseljena lica u Općini Kalesija.

Upravo zbog ukazivanja na fiktivne povratnike koji žele zloupotrijebiti sredstva namijenjena istinskim povratniicma, grupa građana srpske nacionalnosti, predvođena Milisavom Garićem, tražila je njenu smjenu sa ove pozicije.

No, Ljubica Radić će, kako kaže, ustrajavati da sredstava dobivaju isntinski povratnici, oni Srbi koji su se uistinu vratili u Kalesiju i koji ovdje žive.

ljub

– To su sredstva za održivi povratak i trebaju biti namijenjena pravim povratnicima, a ne onima koji će motokultivatore i traktore prodati i ponovo otići iz Kalesije, kaže Ljubica Radić.

No, i nije najveći problem što Marinko Lazarević praktično živi u Loznici, a odnedavno se fiktivno prijavio u Kalesiji; još je veći problem što je isti Marinko 2009. godine dobio podsticaj u iznosu od 4608 KM za podizanje voćnjaka na deset duluma, a danas na „voćnjaku“ nema niti jedne voćke. Sve voćke je, nakon što je dobio premiju, počupao i odvezao za Loznicu.

 

Uzorani voćnjak

 

Zaputili smo se u Zolje i na licu mjesta se uvjerili da nema niti jedne zasađene šljive na njivi Marinka Lazarevića. Zatekli smo uzoranu njivu. Jedan od njegovih komšija nam je potvrdio da je na toj uzoranoj njivi prije nekoliko godina Marinko Lazarević zasadio voćke, ali da ih sada, kao što se i vidi, nema.

uzor

I on nam je potvrdio da Marinko nije živio u kući, ali da u zadnja dva-tri mjeseca dolazi automobilom lozničke registracije.
I na ovu činjenicu su nadležnima ukazivali iz Službe za poljoprvredu, budžet i inspekcijske poslove Općine Kalesija, ai su, i pored toga, Marinku Lazareviću odobrena sredstva. Očigledno je, kako kažu, da ga neko debelo gura, da neko jak iza njega stoji.

About redakcija novina

Scroll To Top