Petak , 17. Maja 2024.

Već danima traju međustranački pregovori u Tuzlanskom kantonu, kako bi se oformila nova skupštinska većina koja bi na vanrednoj sjednici, zakazanoj za ponedjeljak, trebala smjeniti aktuelnu Vladu, te izabrati i imenovati novog mandatara.

Novu većinu trebalo bi predvoditi 16 poslanika Stranka demokratske akcije, Demokratske fronte, Stranke za BiH i SD-a, te dvoje poslanika  iz aktuelne većine SDP, PDA, SBB-a, Naše stranke i jednog nezavisnog poslanika, koji su najavili podršku  novoj većini.

„Ova Vlada treba otići. Od  kada  preuzela vlast u TK zamazivali su oči javnosti pričom o borbi protiv korupcije, a istovremeno u javna preduzeća i institucije trpala svoje članove familije, stranačke kadrove…

Ne može se reći da i predhodne vlade nisu smjenjivale i postavljale svoje kadrove, ali ovo što je radila trenutna Vlada TK nije viđeno od kada postoji Tuzlanski kanton“, tvrdi sagovornik Politicki.ba, inače zastupnik u Skupštini TK koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine TK već je podnesen i sjednica je zakazana za ponedjeljak u 10 sati.

U sjedišu KO SDA TK u Tuzli danas poslijepodne održan je sastanak Izvršnog odbora KO SDA gdje se, između ostalog, raspravljalo i o najavljenoj smjeni aktuelne većine u Skupštini TK.

„Tačno je da je 16 poslanika potpisalo zahtjev za sazivanje vanredne sjednicu Skupštine TK koja će se održati u ponedjeljak. SDA ovu Vladu od imenovanja smatra nekompetentnom i Vladom koja nije odgovorila obavezama koje je preuzela.

Prema sadašnjem stanju imamo sigurnih 18 ruku za smjenu, a moguće da će se pridružiti i još neki poslanici. No, treba sačekati ponedjeljak“, kazao nam je Fahrudin Skopljak predsjednik KO SDA TK i poslanik u Skupštini TK.

Saznajemo da je SDA već završila konsultacije sa budućim koalicionim partnerima koji će podržati smjenu aktuelne većine u Skupštini TK predvođene SDP-om.

Ranija iskustva kad su u pitanju međustranački dogovori, smjena stare i izglasavanje nove skupštinske većine nas uči da „ništa nije gotovo dok sve ne bude gotovo“.

 

Također pogledajte

Tužna realnost: Područne škole Jajići i Gojčin bez upisanih prvačića

U prvi razred osnovne škole na području Kalesije upisano je ukupno 236 učenika, koji će …