Subota , 11. Maja 2024.

“IKRE 2021”: U Kalesiji predstavljen roman o prvom čovjeku na Planeti

U kalesijskom BKC-u, u okviru manifestacije “IKRE2021”, održana je promocija knjige “Adem – Praotac u nama” prof. dr. Nezira Halilovića.

Na početku promocije prisutnima se obratio Muharem Mešanović – Vahidin, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija. Osima autora, o knjizi je govoro i Fahrudin Sinanović, koji je kazao da niti jedna knjiga koju je do sada pročitao nije na njega ostavila dojam kao roman “Adem – Praotac u nama”.

Prof. dr. Nezir Halilović je rekao da je knjiga nastala kao rezultat njegovog dvodecenijskog istraživanja o životu Adema, a.s., prvog čovjeka na Zemlji.

– Knjiga je pisana u formi romana i na lagan i narodu razumljiv govor. O našem praocu Ademu vrlo malo znamo i malo ga se sjećamo, ovo djelo će doprinijeti da upoznamo njegov život i život njegove porodice, te iskušenja kroz koja su prolazili naši praroditelji Adem i Hava, kazoa je, između ostalog, autor prof. dr. nezir Halilović.

Prof.  dr.  Nezir Halilović rođen je  1977. u Visokom. Živi u Sarajevu. Profesor je na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici i šef je Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH.  Autor je, koautor i prevodilac više djela, a dio je uredništva časopisa za javnu, kulurnu i duhovnu afirmaciju „Novi horizonti“.

Prof. dr. Nezir Halilović doktor je društvenih nauka u oblasti obrazovnog menadžmenta. Doktorirao je na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici. Tema doktorske disertacije bila je  „Doprinos informacijskih tehnologija kvalitetu obrazovnih procesa u nastavi“. Autor je brojnih naučnih radova iz raznih oblasti.  Također, učesnik je brojnih  naučnih skupova, seminara, savjetovanja, konferencija. Govori arapski, engleski i ruski jezik.

Organizatori Kulturne manifestacije “IKRE2021” Su JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija i BZK Preporod Kalesija. Suorganizator ove promocije je i Medžlis IZ Kalesija.

Također pogledajte

U Kalesiji obilježen Dan antifašista, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

Danom Europe koji se održava 9. maja svake godine slave se mir i jedinstvo u Europi. Na …