Nedjelja , 27. Oktobra 2024.

U Tuzli održana prva čitaća proba za predstavu Hasanaginica: Premijera polovinom decembra ove godine, producent kalesijski BKC

Danas, u nedjelju, 27. oktobra, u Tuzli je održana prva čitaća proba za pozorišnu predstavu Hasanaginica, zasnovanu na novom dramaturškom čitanju. Autor dramskog teksta i novog teatarskog čitanja  Hasanaginice je Mirza Begović, mladi bosanskohercegovački pisac, autor najgledanijeg prošlogodišnjeg filma Amanet, a režiju potpisuje nagrađivani bh. režiser Ahmed Imamović.

Tim povodom održana je i pres-konfeerencija na kojoj su govorili Damir Gazdić, ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi TK, Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, koja je nosilac projekta „Dani evropskog nasljeđa: Obilježavanje 250 godina od prvog zapisa Hasanaginice“, u okviru kojeg se i realizuje ova predstava, Irfan Kasumović, koji će igrati Hasan-agu, Ahmed Imamović, režiser, Mirza Begović, autor teksta, Adna Kaknjo, koja glumi Hasanaginicu, Nusmir Muharemović, Emir Sejfić, Mirza Ćatibušić i Adnan Mujkić.

Ministar Gazdić je naglasio da je sa zadovoljstvom, zajedno s kolegom Mirzom Mušijom, ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobjskog kantona,  podržao ovaj projekat. Podsjetio je i da su vlade TK i ZDK 2024. godinu proglasile Godinom Hasanaginice.

I Mirza Begović i Ahmed Imamović su naglasili da je za njih veliki izazov rad na ovoj predstavi. Željeli su se držati osnovnog teksta balade, ali i naći zajedničku crtu sa savremenim dobom.

Glumačku ekipu sačinjavaju Adna Kaknjo, Irfan Kasumović, Meliha Fakić, Nusmir Muharemović, Emir Sejfić, Mirza Ćatibušić, Adnan Mujkić, Zerina Mujkić i Nermin Hodžić.

Umjetničko- tehnički tima sačinjavaju Dejan Slavuljica, dizajn promotivnog materijala, Vesna Teodosić, kostimograf, Igor Kasapović, muzika, Dragan Krstić, inspicijent,

Mirza Čorbić, scenograf, i Una Dopuđ, šminka.

Nosilac projekta i producent je BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, a koproducenti su Narodno pozorište Tuzla, Bosansko narodno pozorište Zenica i Narodno pozorište Mostar. Partneri u projektu još su i Pozorište mladih Tuzla, , Studio Teatar Zenica, Bošnjačka zajednica kulture, Filozofski fakultet Tuzla, , NUB „Derviš Sušić“ Tuzla…Prijatelji projekta su Muftijstvo tuzlansko,  Opća biblioteka Maglaj, Pedagoški zavod Tuzla…

Irfan Kasumović je rekao da se premijera očekuje polovinom decembra ove godine. Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, je istakao da se, u okviru obilježavanja 250. godišnjice prvog Fortisovog zapisa Hasanaginice, planira još niz aktivnosti u Tuzanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu, kao što su naučni razgovori o Hasanaginici, izložba o Hasanaginici, predavanju u školama o Hasanaginici, podjela edukativnoog materijala…

Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorita Tuzla, je istakao zadovljstvoo da je na predstavi Hasanaginica okupljena zapravo reprezentacije bh. glumaca.


Također pogledajte

Tuzla: Proučena hafiska dova Lejli Sinanović, 103. hafizu Behram-begove medrese

U džamiji Behram-begove medresee u Tuzli danas je proučena hafiska dova hafizi Lejli Sinanović. Hafiza …