Nedjelja , 5. Maja 2024.

Predstavnici UNDP-a boravili u Kalesiji

Predstavnici UNDP-a danas su u Kalesiji sastali se sa članovima Komisije za odabir korisnika pomoći za izgradnju i sanaciju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama 2014.godine na području općine Kalesija.

Tema sastanka bio je nedavno objavljeni Javni poziv koji je otvoren do 9.novembra 2017.godine, a tiče se 20 općina/gradova u BiH.

Projekat finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) i Hilfswerk International Austria (HWA).

Predstavnici UNDP-a članove komisije imenovane od strane općinskog načelnika su upoznali sa Javnim pozivom, te sa poslom koji ih očekuje u narednom periodu kako bi se odabrali korisnici pomoći, odnosno korisnici koji će dobiti “ključ u ruke”, od kompletno urađenog objekta sa veličinom zavisno od broja članova porodice.

Također bilo je riječi i o nastavku pomoći koju pruža UNDP osobama stradalim u poplavama, tako da će nakon ovog stambenog zbrinjavanja krenuti se sa projektom ekonomskog osnaživanja osoba stradalih u poplavama kroz pomoć u poljoprivredi, samozapošljavanju ili pomoći u osnivanju malih isrednjih preduzeća, prekvalifikaciji i doškolovavanju kadrova.

Općina Kalesija je sufinansijer ovog projekta, a svoju pomoć korisnicima će pružiti i kroz rješavanje određenih infrastrukturnih projekata, nakon izgradnje stambenih jedinica.

Također pogledajte

PVJ Kalesija obilježava Svjetski dan vatrogasaca

Svjetski dan vatrogasaca obilježava se 4. maja.  Ovo je izuzetno važan dan za sve vatrogasce, …