Nedjelja , 5. Maja 2024.

Učesnici Marša mira ‘Srebrenica – Vukovar’ u Kalesiji: Zastave BiH i Hrvatske u Memorijalnom centru i na šehidskom spomen-obilježju u centru Kalesije

Ove godine, po prvi put Organizacija demobilisanih boraca ARBIH Srebrenica i preživjeli učesnici “Marša smrti” iz jula 1995. godine, iz Srebrenice su odlučili da organizuju i učestvuju zajedno sa Udrugom “Koraci mira” iz Odžaka u “Maršu mira” od Srebrenice do Vukovara.
Marš je krenuo prije prije četiri dana (7.nocembra).

  • Danas (subota, 11.nocembra) su učesnici “Marša mira”, sa državnim zastavama Bosne i Hercegovine i Hrvatske, stigli do Kalesije.
    Njih su dočekali Kalesijci koji svake godine učestvuju na Maršu mira Nezuk – Potočari, među kojima su aktuelni vijećnici u OV Kalesija, Mujo Mujkić, Nihad Hamzić, Senad Šmigalović,  kao i nekadašnji općinski načelnik i aktuelni federalni poslanik Rasim Omerović.
    Oni su posjetili Memorijalni centar u G.Kalesiji.
    Pješačenje su nastavili prema Kalesiji, gdje su na centralnom šehidskom spomen-obilježju položili cvijeće i proučili Fatihu za kalesijske šehide.
    U njihovoj pratnji je bio i zamjenik načelnika Općine Srebrenica, Nermin Alivuković, a polaganju cvijeća je prisustvovala i delegacija Općine Kalesija, te delegacija OO SDA Kalesija.
    Nakon toga je uslijedio kraći odmor u Kalesiji, uz osvježenje, nakon čega su učesnici Marša mira nastavili put prema krajnjoj destinaciji, Vukovar u Hrvatskoj.

Cilj Marša mira Srebrenica – Vukovar je odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

Planirano je da učesnici “Marša mira” Srebrenica-Odžak-Vukovar prepješaće oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara za 12 dana. Učesnici su krenuli 07.11.2017. godine u iz Memorijalnog centra Potočari.

Ideja za organizovanje Marša mira Srebrenica – Vukovar pristekla je kao moralna obaveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice s obzirom na činjenicu da, već nekoliko godina, u obilježavanju godišnjica genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice učestvuju i građani Vukovara koji svojim učešćem u Maršu Mira i Biciklističkim ultramaratonom dolaze da odaju počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

(NKP.ba)

Također pogledajte

PVJ Kalesija obilježava Svjetski dan vatrogasaca

Svjetski dan vatrogasaca obilježava se 4. maja.  Ovo je izuzetno važan dan za sve vatrogasce, …