Nedjelja , 5. Maja 2024.

U Kalesiji obilježen Dan džamija: Ne mogu oni porušiti koliko mi možemo izgraditi

U Kalesiji je danas obilježen je 7. maj – Dan džamija. Centralna manifestacija obilježavanja Dana džamija upriličena je 7. maja u kalesijskoj JU BKC „Alija Izetbegović“. Prvo je, poslije podne-namaza, u sali kalesijskog BKC-a održana tribina “Sakralocid – ubijanje džamija na području MIZ Kalesija”, a nakon toga otvorena je izložba fotografija uništenih i oštećenih kalesijskih džamija. Gost tribine bio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a govorili su još i Enver ef. Alić, glavni imam MIZ Kalesija, i Muharem ef. Mešanović, predsjednik MIZ Kalesija.

tribina

Prije obraćanja učesnika tribine, prikazan je dokumentrani film o rušenju kalesijskih džamija.

– Najveći je zlodjelo sprječavati ljudi da se okupljaju u džamiji i da spominju Allaha, da se sjećaju Allaha. Mudri Sokrat je rekao da je sjećanje znanje. Ako izgubimo sjećanje ostat ćemo bez znjanja i bez svijesti o svojim vrijednostima. Oni koji su rušili džamije nisu rušili i uništavali ciglu i beton, već je njima bila namjera da unište naše sjećanje, našu suštinu, bit, nas same, kazao je muftija Vahid ef. Fazlović.

tribina 2

Enver ef. Alić, gavni imam MIZ Kalesija, je kazao da su fotografije porušenih džamija  svjedoci zločina i nad vjerskim objektima, te da je cilj održavanja tribine i izložbe da se ne zaboravi, da se sačuva uspomenu i sjećanje na bolna vremena, te da se nikad ne ponovi, a sve zarad bolje i svijetlije budućnosti.  Muharem ef. Mešanović, govoreći o stanju vjerskih objekata danas, kazao je da “oni ne mogu porušiti koliko mi možemo izgraditi”.

tribina 3

Inače, na području Medžlisa Islamske zajednice Kalesija potpuno je uništeno osam i oštećeno isto toliko džamija, te značajan broj ostalih objekata: vakufskih kuća, mesdžida, mekteba, pomoćnih objekta, gasulhana… Potpuno su porušene džamije u Papraći, dvije u Capardama,  Šeheru, Memićima, Kalesiji Gornjoj, Jelovom Brdu i Stara džamija u Seljublju, a veća oštećenja su doživjele džamije u Brdima Križevci, Gornjim Brdima, Prnjavoru, Miljanovcima ( i stara i nova), Raincima Donjim (i stara i nova) i u Seljublju.

dzamija1

dzamija2

dzamija3

dzamija4

dzamija5

dzamija6

Osim džamija na meti agresora bila je i ostala infrastruktura pri čemu su potpuno uništeni mesdžidi u Mahali i Zukićima, te mektebi u Borogovu, Kusonjama, Hajvazama, Mahmutovićima i Seljublju, a devastirani su mektebi u Šeheru, Likama, Capardama i Šahbazima. Uz navedene porušeno je oko 30 posto ostalih vakufskih objekata. ….

Dokumentarni fil m o porušenim kalesijskim džamijama

https://www.youtube.com/watch?v=HWqj0KkKmRM

U kulturnom dijelu programa nastupio je glumac Nermin Hodžić, koji je govorio stihove poeme „Majka Nazija“, autora Envera Alića.

izlozba

Također pogledajte

PVJ Kalesija obilježava Svjetski dan vatrogasaca

Svjetski dan vatrogasaca obilježava se 4. maja.  Ovo je izuzetno važan dan za sve vatrogasce, …