Utorak , 30. Aprila 2024.

Poplave u Kalesiji, stanje kritično (FOTO)

Kiša stvara velike probleme i u Kalesiji. Vodostaj rijeke Spreče u Kalesiji prema posljednjim mjerenjima na mjernom mjestu bio je 202 cm, što je za 92 cm više nego što je bio u jutarnjim satima.

Spreča se izlila u Čanićima i poplavila veliki dio poljoprivrednog zemljišta. Iz korita je izlila i rijeka Gribaja u Tojšićima i poplavila priobalni pojas.

Od Hazima Halilovića, šefa Službe civilne zaštite Općine Kalesija, saznajemo da je kritična situacija u mjesnoj zajednici Prnjavor, posebno u naseljima Tubići i Kurtići, gdje voda ulazi u podrumske prostorije stambenih objekata, a prijeti da prodre i u prizmene dijelove stambenih objekata. Među objektima koji su u opasnosti je i objekat u kojem je smješten dječiji vrtić „Mali princ“.  Kako kaže Halilović, ekipe Civilne zaštite su na terenu i pokušavaju pomoći stanovništvu i rade na čišćenju vodotoka i zapušenih vodnih kanala. Vodom je naplavljen i magistralni put Tuzla – Kalesija na samom ulazu u Kalesiju pa se saobraćaj otežano odvija.

Voda je prekinula i putnu komunikaciju od Kalesije prema Gojčinu. Za sada se koristi alternativni pravac preko Prnjavora, ali je i on u opsanosti od vode koja nadolazi. Spreča je blokirala i lokalni put Donji Rainci-Tupković.

poplava5

poplava4

poplava3

poplava kalesija 1

poplave-tubici-2

 

 

 

 

Također pogledajte

Mektebsko takmičenje 2024: Ekipno najuspješniji takmičari iz džemata Dubnica, Seljublje i Prnjavor

U nedjelju, 28. aprila 2024. god., održano je mektebsko takmičenje. Najviše uspjeha su imali takmičara …