Petak , 25. Oktobra 2024.

Članovi KUD “14.maj” Tojšići i KUD “Rainci Gornji” otputovali na festival u Antaliju

Od 27. do 31.8. 2018.godine održava se Festival folklora u Turskoj. Na festivalu, među najboljim društvima iz cijelog svijeta nastupit će i kluturno umjetnička društva iz Kalesije. Publici u Turskoj predstavit će se KUD “14.maj” Tojšići i KUD “Rainci Gornji”.

Članovi pomenutih društava već su krenula u Tursku nadaju se da će kao i uvijek do sada predstaviti se u najboljem svjetlu, te uživati u ljepotama Antalije i upoznati nove prijatelje.

Proteklog vikenda u organizaciji KUD “14.maj” Tojšići održana je XII Smotra folklora. Na smotri su nastupila društva iz naše i drugih općina. Publika je uživala u igrama KUD “Osman Rešidović” Brka, FA Panonija, KUD Rainci Gornji, KUD “Sevdah” Seljublje, KUD “Maldost” Suha, KUD “Mladi rudar” Dobrnja, BZK “Preporod” Doboj-Istok kao i domaćina KUD “14.maj” Tojšići.

Na samom početku prisutnima se obratio predsjednik Damir Šahmanović koji je kazao:

“Društvo kao vid organizovanja građana u Tojšićima postoji još od davne 48. godine kada je grupa entuzijasta organizovala priredbe u samom mjestu i okolnim selima. Prva zvanična registracija društva je bila 18.12.1979.godine pod nazivom KUD «Ivo Lola Ribar» Tojšići u tadašnjem zavodu za statistiku BiH, čiji je predsjednik bio Izet Šmigalović. U februaru 2001. godine na obnoviteljskoj skupštini donesena je odluka o obnavljanju rada i promjeni naziva samog društva, te imenovanja za predsjednika društva gospodina Zaima Šahmanovića. Trenutno KUD „14 maj“ TOJŠIĆI ima preko 100 članova raspoređenih u 3 folklorne sekcije. Društvo je u proteklim godinama učestvovalo na raznim manifestacija u kantonu i na području cijele BiH te u inostranstvu. U prošlih godinu dana društvo se može pohvaliti prvim mjesto na državnom takmicenju folklora i plaketom opštine sa zlatnim grbom. Društvo trenutno ima preko 15 koreografija svih naroda regiona.”

Također pogledajte

“IKRE 2024”: U petak promocija knjige “Pod lupom odškrinutih svjetova” Rasima Hadžića. Svi posjetioci će na poklon dobiti knjigu

Kulturna manifestacije “IKRE 2024” nastavlja se u petak, 25.10.2024. godine promocijom knjige Rasima Hadžića “Pod …