Petak , 25. Oktobra 2024.

FOTO/U prelijepoj atmosferi u Kikačima održan VI festival ilahija i kasida

Na poligonu u Kikačima sinoć je održan VI festival ilahija i kasida. Mnogobrojna publika uživala je i aplauzima nagrađivala izvođače ilahija i kasida, koji su posebnim emocijama i ljepotom začinili tradicionalni festival u pomenutom kalesijskom naselju. Mještani Kikača, svake godine sa nestrpljenjem očekuju festival. Sa oduševljenjem dočekuju goste iz naše zemlje ali i zemalja regiona. I ovog puta pokazali su da su dobri domaćini, podržali su održavanje festivala, pružili pomoć pri organizaciji istog te dočeku gstiju. Osim mještana iz Kikača u publici je bilo i stanovnika drugih kalesijskih mjesnih zajednica, ali i mještana drugih općina. Festivalu su prisustvovali i glavni imama MIZ Kalesija Enver ef. Alić kao i pomoćnica načelnika općine Kalesija Hata Mujčinović.

Večer u Kikačima uljepšali su

  • Hor El-Aziz,
  • Hor Safir Tupković,
  • Hor Azizija Orašje,
  • Braća Hamid i Husejn,
  • Hor Stambol Novi Pazar,
  • Hor Nuru-l-Islam Šerići,
  • Hor Es-Siddik Rainci Donji.

“Velika čast je biti večeras ovdje. Hvala Bogu koji nam je otvorio put da smo došli iz Orašja ovdje u šeher Kikače kako rekoše.  Svi horovi ilahija i kasida su bošnjački, ali mi u Orašju to želimo naglasiti. Zašto? Zato što je nas Bošnjaka u Orašju 10%. Kao takvi, mi u toj sredini 25 godina radimo. Nama je statisfakcija doći ovdje kod vas i reći da u Orašju ima Bošnjaka, da u Orašju ima ilahija. Da u Orašju ima kasida. U Orašju ima islama. Mi volimo kazati da su horovi iz Orašja i Kikača bratski, hor El-Aziz i Hor Azizija su brat i sestra”- kazala je između ostalog Eldina Kukuljević menadžer Bošnjačkog hora Azizija iz Orašja.

Na VI festivalu ilahija i kasida u Kikačima dodijeljene su i zahvalnice onima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji festivala.

Organizatori festivala su Medžlis Islamske zajednice Kalesija, džemat Kikači i hor El-Aziz. Snimak  festivala pogledajte sutra na programu NEON Televizije sa početkom u 20:00 sati.

 

Također pogledajte

“IKRE 2024”: U petak promocija knjige “Pod lupom odškrinutih svjetova” Rasima Hadžića. Svi posjetioci će na poklon dobiti knjigu

Kulturna manifestacije “IKRE 2024” nastavlja se u petak, 25.10.2024. godine promocijom knjige Rasima Hadžića “Pod …