Subota , 18. Maja 2024.

Džuma u doba korone u kalesijskoj Čaršijskoj džamiji: Doček ramazana u oklonostima ograničenog kretanja i zatvorenih džamija  

adzz

Ovog petka, u vrijeme džume, posjetili smo Čaršijsku džamiju u Kalesiji. Džumu sa imamom Bilalom ef. Husićem klanjalo je i pet članova džematskog odbora.

Nije moglo a da se i on na hutbi ne osvrne na situaciju izazvanu koronavirusom..

– Nastupajući ramazan dočekujemo u posebnim okolnostima, u okolnostima ograničenog  kretanja i zatvorenih džamija. Ipak, dočekat ćemo ga otvorena srca u svojim kućama. U kućama ćemo klanjati teraviju, i ostale namaza, iftarit ćemo u kućama. Od svoje kuće napravimo mesdžid. Neka naše kuće budu zvijezde. Osvijetlimo ih namazom i postom. Iskoristimo sve blagodati ramazana jer dugo je 11 mjeseci da čekamo novi ramazan, nadahnuto je govorio Bilal ef. Husić.

Još je napomenuo i da će korona proći, ali je pitanje da li će ljudi biti bolji, da li će izliječiti bolesti srca i duše. Hoće li pobijediti virus pohlepe, virus zavidnosti, virus mržnje koji ih razara?

dzuma5

– Imam sam 21 godinu. Ne zna se kome je teže, meni kao imamu koji moram da klanjam sam u praznoj džamiji, ili vjernicima koji su navikli na džamiju, ali sad im je to onemogućeno, reći će nam poslije džume Bilal ef. Husić.

Čaršijska džamija u centru Kalesije je napravljena u septembru 1999. godine. Prije rata Kalesija, kao i Živinice, Banovići i još neki gradovi, nije imala gradsku džamiju.

Otkako je otvorena imam je Bilal ef. Husić.

– Na džumama bude po 500 džematlija, a sada je prazna. Mi znamo da islam daje prednost čuvanju života i zdravlja i zato trebamo slušati upute struke i Rijaseta, kaže efendija Husić.

I on sa polaznicima mektebske nastave ovih dana pomoću interneta održava kontakt. Ima 70 upisanih polaznika mektebske nastave. Iz ovog džemata mnogi učenici su osvajali prva mjesta na takmičenjima. Čak i na nivou Rijaseta. Učestvovali i na međunarodnim takmičenjima.

dzuma

Bilal ef. Husić posebno ističe članove svog džematskog odbora.

– Za moj džematski odbor neki kažu da ima jači sastav nego Izvršni odbor Medžlisa Kalesija i sve stranke u Kalesiji. Mehmedalija Imamović i Fadil Bajrami su završili Fakultet islamskih nauka. Medresu su završili i Ibrahim Aljić i Hasan Ramić. Aljić je i diplomirani pravnik, a Bajrami je na postiplomskom studiju na Pravnom fakultetu. Sanel Lokmić je profesor njemačkog jezika, on nam je i mujezin. Mirsad Halilović, predsjednik Džematskog odbora je diplomirani ekonomista. Oni su zaista vrijedni i sposobni, kaže efendija Husić.

U odsustvu Sanela Lokmića, dužnost mujezina preuzima učitelj Ruždija Gazibegović, sin poznatog alima z Prnjavora Osme Gazibegovića. Efendija Bilal nam kazuje da je Ruždija nekad bio njegov učitelj, a sada je, eto, njegov mujezin u džamiji.

U razgovoru sa članovima džematskog odbora saznajemo da je dosta urađeno i na poslovima džematske infrastrukture.

dzuma3

Posebno su ponosni što su konačno riješili pitanje mezarja.

– Projekat izgradnje mezarja, sa kupovinom zemljišta, koštao je više od 400 hiljada maraka. Moram kazati da su nam u tome pomogli i naši privrednici. Kupili smo zemljište od 26 duluma. Najveći dio je ograđen, urađen je potporni zid, pristupni put, napravili smo u mezarju objekat 12X12 metara i musalu za klanjanje dženaze. U mezarju je već ukopano prvih 13 džematlija, priča nam Hasan Ramić, koji je i predsjednik Građevinskog dobora za izgradnju mezarja.

Mirsad Halilović, predsjednik džemata Čaršijska džamija, nam je kazao da su planirali do ramazana uraditi centralno grijanje u džamiji, podno, sa toplotnom pumpom. Planirali su i asfaltirati pristupni put do mezarja.

Bilal ef. Husić nam na kraju veli da je najvažnije da se vjernici pouzdaju u Allaha i da se strpe u ovom iskušenju. Fadil Bajrami nam reče da je ovo odlično vrijeme da poradimo na sebi.

carsijska dzamija dzuma1 dzuma2 dzuma4

 

Također pogledajte

Dr. Mirsad Selimović autor knjige “Kardiovaskularne bolesti i pulmologija

U tuzlanskom hotelu “Salis” održana promocija knjige “Kardiovaskularne bolesti i pulmologija” autora doc.dr.med.sci Mirsad Selimović, …