Subota , 18. Maja 2024.

Fudbalski tereni u vrijeme korone: Maslačak i pčele umjesto fudbalera

 

m1

Skoro će dva mjeseca kako su utihnuli fudbalski stadioni. Zbog pandemije nema ni utakmica, ni treninga. Stadioni su pusti. Na nekim fubalskim terenima, u ovo vrijeme kad se ne igraju utakmice, fubalere su zamijenili cvjetovi maslačka i pčele. Baš takvu situaciju smo zabilježili na stadionu FK „Bijeljevac“ iz Miljanovaca, koji se takmiči u Trećoj kantonalnoj ligi TK.

pcele

Teren su prekrili žuti cvjetovi maslačka, a sa cvijeta na cvijet letjele su pčele prikuljajući polen za med.

Inače, maslačak je vrlo ljekovita biljka: poboljšava probavu, snižava krvni pritisak, reguliše masnoću… Cvat maslačka ima oblik košarice. Raste uglavnom na livadama, u vrtovima, u vrtovima, uz ceste, u poljima, u šumi. Cvatovi maslačka imaju svoj biološki ritam: otvaraju se u 6 sati ujutro, a u ranim poslijepodnevnim satima žute košare se zatvaraju.Upravo tome smo posvjedočili danas na stadionu FK Bijeljevac u Miljanovcima.

m3

U 12,00 sati, kada smo napravili prve fotografije, teren je bio prekriven žutim cvjetovima maslačka, ali, već u 14,00 sati, na terenu nije bilo niti jednog žutog cvata jer su se košarice zatvorile.

 

Također pogledajte

Dr. Mirsad Selimović autor knjige “Kardiovaskularne bolesti i pulmologija

U tuzlanskom hotelu “Salis” održana promocija knjige “Kardiovaskularne bolesti i pulmologija” autora doc.dr.med.sci Mirsad Selimović, …