Petak , 3. Maja 2024.

U subotu kulturno-vjerska manifestacija “Pašin put-Orlić” kod Hajvaza

Medžlis IZ Kalesija, u saradnji sa MIZ Zvornik, BZK Preporod Kalesija i Osmaci i JU Gradska biblioteka Kalesija, u subotu, 30. avgusta 2014. godine, organizuje kulturno-vjersku manifestaciju na dovištu „Pašin put – Orlić“ kod Hajvaza, općina Osmaci.

Program manifestacije “Pašin put – Orlić 2014”:

11:30 sati – Tribina na otvorenom: Zaštita bošnjačke imovine

12:30 sati – Vjerski program – Obraćanja

13:00 sati – Podne-namaz

13:20 sati – Dova

Sportske aktivnosti: 14,00 sati – Turnir u malom nogometu

– Bacanje kamena s ramena

– Povlačenje konopca

abc   Tradicija održavanja dovišta na širem području Orlića seže daleko u prošlost, po nekim predanjima sve do doba čuvenog Ajvaz-dede, a manifestacija je obnovljena 2012. godine, 65 godina nakon zabrane od strane komunističkih vlasti neposredno poslije Drugog svjetskog rata. Samo dovište nalazi se na nekadašnjem Pašinom putu koji je povezivao Zvornik i Tuzlu, a gravitiraju mu naselja Hajvazi, Caparde, Mahala, Bulatovci, Memići, Baljkovica, Dugi Dio, Motovo, Šib, Seferovići, Potočani, Križevići, Striježevo, Gušteri, Planinci, Snagovo i druga mjesta.

Okupljanje kraj Pašinog puta, koji je u turski vakat bio glavna saobraćajnica između Zvornika i Tuzle, će, ujedno, biti i dova i bošnjačko saborovanje na kojem će se okupljati desetine hiljada Bošnjaka. Danas ovakva okupljanja imamo uglavnom na području Federacije, to su: Ajvatovica, Djevojačaka pećina, Lastavica, Dova na Buni kod Blagaja, pa je Orlić prvo na području Republike Srpske.

Također pogledajte

Kalesija: Promocija knjige “Inoča” Emine Hodžić-Patković 8.maja

U organizaciji UGM “Sumejja” Kalesija, BZK “Preporod” i JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija bit će …