Srijeda , 22. Maja 2024.

BKC Kalesija: Danas promocija knjige “Genocidna namjera – Bratunac 1992. I, II, III” Ramiza Salkića

Danas,15. februara u 17.30 sati, u velikoj sali JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, održat će se promocija knjiga “Genocidna namjera – Bratunac 1992. I, II, III” autora Ramiza Salkića.

Osim autora, na promociji će govoriti prof. dr. Izet Šabotić, zatim glavni imam MIZ Bratunac Elvir ef. Hodžić, te Fahrudin Sinanović, novinar i književnik, moderator promocije je Nermin Hodžić, glumac.

Ramiz Salkić je rođen 15. novembra 1973. godine u Hranči, opština Bratunac, SR Bosna i Hercegovina, SFR Jugoslavija (danas Republika srpska, Bosna i Hercegovina). Po zanimanju je magistar prirodnih nauka iz oblasti biologije. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom Bratuncu, a Filozofski fakultet, Odsjek biologija–hemija na Univerzitetu u Tuzli, gdje je stekao zvanje profesora biologije–hemije. Postdiplomske studije završio je na Prirodno-matematičkom fakultetu, prethodno pomenutog univerziteta, i stekao zvanje magistra prirodnih nauka iz oblasti biologije.

Na početku Agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio je zatvoren u srpski koncentracioni logor u školi “Vuk S. Karadžić” u Bratuncu i u logoru na Palama, gdje je bio svjedok krvavih egzekucija, mučenja i zlostavljanja. Razmjenjen je sa grupom logoraša iz Bratunca u mjestu Vratnice između Ilijaša i Visokog. Nakon razmjene i oporavka bio je aktivni pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U izdavačkoj kući BMG Bosanska medijska grupa objavio je 2018. godine knjigu “Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo” koja govori o položaju Bošnjaka u entitetu Rs. 2021. godine objavio je knjigu “Genocidna namjera – Bratunac 1992. (Zločini nad Bošnjacima Hranče, Repovca i Borkovca)”, kao prvu knjigu, u okviru opsežnog istraživanja o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, na području Bratunca.

2022. godine objavio je knjigu “Genocidna namjera – Bratunac 1992. (Zločini nad Bošnjacima Glogove)”, kao drugu knjigu, u okviru opsežnog istraživanja o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, na području Bratunca.

Oženjen je i otac troje djece.

Organizator promocije je JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija. Dobro nam došli.

Također pogledajte

Damir Džafić izabran za predsjednika Nogometnog saveza općine Kalesija

Damir Džafić iz Rainaca Gornjih je na Skupštini Nogometnog saveza općine Kalesija izabran za predsjednika …