Subota , 28. Septembra 2024.

U četvrtak Svečana akademija povodom Dana općine

23. maj obilježava se kao Dan općine Kalesija. U četvrtak će nizom aktivnosti biti obilježen jedan od najznačajnijih datuma za našu općinu. U 10:00 sati počinju sportske aktivnosti. U 11:30 polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Kalesiji. U 12:00 sati u sali JU BKC “Alija Izetbegović” bit će upriličena Svečana akademija. Na svečanoj akademiji bit će uručena i priznanja.

“Medalja sa zlatnim grbom”

-Samira Mešanović Šehić – Posthumno

“Plaketa sa zlatnim grbom općine Kalesija”

  1. Udruženje građana „Prijatelji jetima“
  2. TEAM CNC d.o.o. Kalesija
  3. Mujo Tosunbegović iz Kalesije Centra.

U 13:30 predviđeno je otvaranje zgrade za socijalno stanovanje , u 14:00 sati puštanje u upotrebu ulice. U 17:00 sati igra se finalna utakmica Kupa šehida općine Kalesija. U večernjim satima je koncert Lapsus benda.

Proteklih dana realizovano je niz aktivnosti organizovanih u povodu Dana općine Kalesija, u danima vikenda također će biti upriličeno nekoliko aktivnosti a cilj je na što bolji način obilježiti Dan prvog oslobođenog grada u BiH.

Podsjećanja radi, Kalesija se od 2. maja 1992. godine našla među prvim bosanskohercegovačkim gradovima na udaru velikosrpskog agresora. 11. maja 1992. godine grad Kalesija sa teritorijem istočno od rijeke Bjeljevac izuzev naselja Zukići i Jajići okupirani su od strane agresora.Branioci Kalesije nakon konsolidacije redova, na rječici Bijeljevac, u Miljanovcima, organiziraju jaku liniju odbrane. Nakon 12 dana okupacije, 23.maja 1992.godine oslobođena je Kalesija, koja je tada postala prvi oslobođeni grad u BiH. Narednih dana kalesijski oslobodioci su ušli i u Dubnicu, u Zolje i u Jajiće. Do kraja maja oslobođena je Kalesija Gornja, a potom i Brda. Nešto kasnije, polovinom juna 1992. godine, oslobođeni su i Brezik, Memići, Bulatovci i Mahala, ali se linija 4. jula 1992. godine, ponovo pomjerila – prema Kalesiji. Tadašnja linija razgraničenja Pandurica – Brezik – Grabik – rijeka Bukovica – tzv. plavi most na magistralnom putu – pruga ostala je do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Također pogledajte

Koga je štitio i zbog čega je šutio Mujo Mujkić svih ovih 12 godina u vezi sa “Kruksom”

Nermin Mujakonović: Kao čovjek i kao budući načelnik koji živi i radi u Kalesiji, tražim da …