Ponedjeljak , 30. Septembra 2024.

U Kalesiji Obilježen Dan Bijelih Traka

U petak 31.05.2024. godine u organizaciji BKC “Alija Izetbegović” Kalesija obilježen je Dan bijelih traka.

Obilježavanje je počelao prema protokolu, u 14:00 sati otvaranjem izložbe slika “Guernica – Gaza” u galeriji kalesijskog BKC-a. Riječ je o slikama grupe slikara sa područja Tuzlanskog kantona, koji su u saradnji sa Udruženjem Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini i JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija pripremili ove slike u znak podrške narodu Palestine i Gaze. Izložbu je proglasio otvorenom savjetnik načelnika općine Kalesija gospodina Seada Džafić, gospodin Alija Džafić.

Izložba će biti postavljena u galeriji BKC-a, te istu možete posjetiti u narednim danima. Izložba će trajati 15 dana.

Prije samog otvaranja izložbe, obratili su se Palestinac dr. Ghassan Husni, likovni umjetnik Jasmin Puškarević, i direktor JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija Fahrudin Sinanović.

Nakon otvaranja izložbe, u 14:30 sati održana je mirna šetnja centrom Kalesije (BKC – kružni tok – Centralno spomen-obilježje) s bijelim trakama oko ruke. Obilježavanje je okončano polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred Centralnog spomen-obilježja u Kalesiji, gdje je kratku prigodnu priču pročitala učenica MSŠ Kalesija, a nakon toga glavni imam Medžlis Islamske zajednice Kalesija, Muharem ef. Mešanović uputio prigodnu besjedu i pozvao na zajedničko učenje Fatihe.

Ispred organizatora se zahvaljujemo Općina Kalesija, MIZ Kalesija, Udruženjima sa prostora općine Kalesija, OŠ Kalesija, MSŠ Kalesija, BZK Preporod Kalesija i mnogim drugima koji su pružili svoju podršku i uveličali svojim prisustvom obilježavanje Dana bijelih traka, jer narod koji zaboravi svoju prošlost, slijep ide u budućnost.

FOTO: BKC/ZONA080

Također pogledajte

BKC Kalesija: Obilježen Evropski dan jezika

U Gradskoj biblioteci, koja radi i djeluje pri JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, 26. septembra …