Nedjelja , 22. Septembra 2024.

Kalesija pamti: Upriličena izložba ilustracija i mirna šetnja za Srebrenicu

Klanjanjem dženaze i ukopom 14 tabuta s posmrtnim ostacima u Srebrenici obilježena 29. godišnjica od genocida nad Bošnjacima u ovom gradu.

Osim u Srebrenici, prikladnim i brojnim programima 29. godišnjica genocida obilježena je širom Bosne i Hercegovine, regije, ali i svijeta. Izložbom ilustracija Admira Delića i mirnom šetnjom godišnjica genocida obilježena je i u Kalesiji.

“JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija mnogo ulaže u kulturu sjećanja. Mi moramo podsjećati na genocid jer oni koji su počinili genocid pokušali su da ga prikriju. Kada nisu uspjeli počeli su da ga negiraju uz negiranje i slave ratne zločince,” između ostalog kazao je u svom obraćanju prisutnima direktor JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija Fahrudin Sinanović.

U ime općinskog načelnika prisutnima se obratio savjetnik Alija Džafić.

Izgovaramo svi riječi da se nikome ne ponovi ali nisam siguran da će se ta želja svih nas ikada ostvariti kada znamo da se u ovom momentu genocid, reći ćemo uživo, dešava u Palestini, u Gazi. Kada prestane tu, preseliće se negdje drugo. Da se nama ponovo ne bi desio upravo ovakve aktivnosti imaju za cilj da radimo na tome da se ne zaboravi. Koliko smo uspješni u tome to ostaje svima nama da razmislimo,” kazao je Džafić.

Savjetnik načelnika Alija Džafić zahvalio se organizatoru, prisutnima i Admiru Deliću, autoru ilustracija koje su izložene u Kalesiji i drugim gradovima kako Bosne i Hercegovine tako i šire.

Admir svakog 11. i 11 dana u mjesecu julu podsjeća na genocid. Možda je uradio više nego neke zvanične institucije na tome da se sjećanje na genocid njeguje, da se ne zaboravi. Njegove ilustracije su obišle čitav svijet,” dodao je Džafić.

 

Stihove posvećene obilježavaju genocida godišnjice u Srebrenici u cilju odavanja počasti nevino ubijenim napisala je i pročitala učenica JU MSŠ Kalesija Amila Kamerić.

 

Ajete iz Kur'ana proučio je Muamer ef. Kamerić.

Podsjećanja radi, osim aktivnosti danas JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, MIZ Kalesija te BZK “Preporod” Kalesija obilježit će 29. godišnjicu genocida u Srebrenici. Obilježavanje je počelo promocijom knjige Mevludina ef. Hrnjića “Svjedok srebreničkog genocida”.

Fotografije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici možete pogledati OVDJE

Također pogledajte

Mevludskim programom u Kalesiji počela kulturno-vjerska manifestacija “Poslanik u mom srcu”

Sa subotnjim akšamom nastupila je 12. noć hidžretskog mjeseca rebiul-evvela, odnosno mjeseca Mevluda. Tim povodom …