Subota , 21. Septembra 2024.

“Susreti prijatelja Tojšići”: Kroz narodne igre i pjesme oživljen duh naših starih običaja

U subotu, 20. jula, održan je XII. Međunarodni festival folklora, pod nazivom “Susreti prijatelja Tojšići”, a u organizaciji KUD “Biser” Tojšići.

Na festivalu je učestvovalo sedam kulturno-umjetničkih društava, koji su kroz svoje izvedbe oživjeti duh naših starih običaja i umijeća.

Kroz scenske izvedbe kulturno umjetnička društva su dočarala priče i običaje našeg naroda. Od narodnih priča do rituala, svaka izvedba nosila je sa sobom komadić naše kulturne baštine.

Uspješno odrađen i naš festival folklora. Zahvaljujemo se djeci i roditeljima naših članova koji su najveća podrška našem radu, svim učesnicima i našim gostima, svim sponzorima i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji našeg festivala. Nadamo se da vam je bilo lijepo i da ste zadovoljni otišli svojim kućama. Mi i dalje nastavljamo saradnju sa svima. Naši članovi kreću u pripreme za dalje nastupe koji slijede već naredni vikend smo u Kalesiji, pa onda u Malešićima, Hrvatskoj, Vitezu, Srebreniku itd.”, napisali su na stranici KUD Biser Tojšići.

Ovaj program osmišljen je s ciljem očuvanja i promicanja kulturne baštine našeg kraja, a prisutni gosti su na pravi način doživjeli uvid u ljepotu i dubinu naše tradicije.

Također, u organizaciji KUD “Biser Tojšići i BKC “Alija Izetbegović” Kalesija u subotu 27. jula, planirana je “Igranka kao nekad”, uz koncert tojšićkog kulturno umjetničkog društva, u okviru kulturno-zabavne manifestacije Kalesijko ljeto. Igranka počinje u 20:30 sati.

Također pogledajte

Mevludskim programom u Kalesiji počela kulturno-vjerska manifestacija “Poslanik u mom srcu”

Sa subotnjim akšamom nastupila je 12. noć hidžretskog mjeseca rebiul-evvela, odnosno mjeseca Mevluda. Tim povodom …