Subota , 21. Septembra 2024.

Učenjem dove nastavljena tradicija okupljanja na dovištu Pašin put – Orlić

Kulturno-vjerska manifestacija “Dani povratka” započela je u subotu, 27. jula, kada je na sportskom poligonu u Mahali organizovan sportsko-kulturni program povodom obilježavanja 28. godišnjice prvog organizovanog povratka u BiH. U nedjelju, 28. jula, na brdu Orlić proučena je tradicionalna dova, odnosno izveden je centralni program manifestacije “Dani povratka”.

Na brdu Orlić iznad Hajvaza okupili su se mještani Hajvaza, Capardi, Mahale, Križevića…koji su svojim izlaskom na lokalitet dovišta nastavili kontinuitet okupljanja na Orliću, na kojem je upriličen prigodan vjerski program. Prije podne-namaza i učenja dove, prisutnim vjernicima su se obratili predstavnici Medžlisa IZ Kalesija, predsjednik i glavni imam, selame načelnika općine Kalesija prenio je Mujo Tosunbegović, a vaz-i nasihat o dovi održao je dr. Mensur ef. Husić.

Na početku vjerskog programa, u svojstvu domaćina, obratio se imam džemata Caparde, Mirsad ef. Sakić, koji je uputio riječi dobrodošlice i zahvalnosti svima koji su se okupili na brdu Orlić s ciljem održavanja jedanaeste (11.) “dove na Orliću”, u kontinuitetu, od obnove dovišta. Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Muharem ef. Mešanović, u svom obraćanju istakao je važnost čuvanja naše tradicije, naših adeta i običaja koji, poput okupljanja na dovištima, nam pomažu da čuvamo naš džemat, odnosno naše zajedništvo, jer samo zajedničkim snagama možemo doći do željenog cilja.

 

U svojstvu izaslanika muftije tuzlanskog na dovištu Pašin put – Orlić predavanje o dovi kazivao je dr. Mensur ef. Husić, rukovodilac službe za vjerske i odgojno-obrazovne poslove Muftijstva tuzlanskog. U svom govoru dr. Husić je rekao: “Dova je najjače oružje vjernika. Poslanici su učili dove i u svojim dovama molili su Allaha za neku potrebu kada su bili u teškim situacijama. Čovjek je nejako biće koje je ovisno o Stvoritelju. Prije dove insan treba da uradi dobro djelo kako bi dova imala osnov, a nakon toga da ustraje u dovama i da se uzda u Stvoritelja”.

 

Kulturno-vjerska manifestacija “Dani povratka” nastavlja se sljedećeg vikenda, 3. augusta (subota), kada će u džamiji u Papraći biti izveden mevludski program povodom 20. godišnjice otvaranja džamije.

Također pogledajte

Mevludskim programom u Kalesiji počela kulturno-vjerska manifestacija “Poslanik u mom srcu”

Sa subotnjim akšamom nastupila je 12. noć hidžretskog mjeseca rebiul-evvela, odnosno mjeseca Mevluda. Tim povodom …