Četvrtak , 19. Septembra 2024.

Optimizacija i modernizacija usluga i procesa u Općini Kalesija: Elektronskim putem brže do dokumenata

Više od polovine državnih institucija već prolazi digitalizaciju, ali u poređenju s drugim zemljama u okruženju Bosna i Hercegovina kasni s ovim procesom koji, čak i uz dovoljno želje, otežava nedostatak kadrova i podrške vlasti koje ne odvajaju dovoljno novca, pokazuju analize.

Efikasna i efektivna uprava, s primjenom modernih elektronskih usluga jedan je od ciljeva kandidata za načelnika Općine Kalesija Nermina Mujkanovića, a kao prioritet za rješavanje u naredne četiri godine. Digitalizacija je preduslov da građani neophodnim dokumentima i informacijama blagovremeno i u što kraćem roku mogu pristupiti putem interneta nakon podnošenja elektronskog zahtjeva.

“Svjesni činjenice da Budžet Općine Kalesija u dosadašnjem periodu nije bio razvojni onoliko koliko to potrebe građana zahtijevaju i koliko su potrebe i drugih faktora (privrednika, sportskih kolektiva, mladih i sl.) organ uprave mora imati zasebnu organizacionu jedinicu zaduženu za strateško planiranje i razvoj. Na bazi realnih potreba, a u skladu s važećim dokumentima i propisima, ova organizaciona jedinica planira, prati i aplicira projekte i programe kod svih dostupnih fondova, viših nivoa vlasti i fondova Evropske unije.” navodi kandidat za načelnika Općine Kalesija ispred OO SDA.

Uspostava BFC certifikata

Business Friendly Certification South East Europe (BFCSEE)  jedinstveni jeprogram za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje općine u regionu Jugoistočne Evrope nude kompanijama. BFCSEE pruža općinama jasnu mapu puta za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i uvođenje međunarodno priznatih standarda efikasne i transparentne lokalne administracije.

Govoreći o certificiranju po BFC standardu treba reći da se radi o važnom procesu s obzirom na to da je puno procedura vezanih za investiranje, a samim tim i razvoj upravo na razini lokalne zajednice. Otklanjanjenjem barijera i stvaranjem povoljnijeg ambijenta na nivou općina i gradova zapravo stvaramo pretpostavke da se osigura  veći broj investitora, projekata i naravno radnih mjesta

 

 

Za investitore koji žele da se presele ili prošire svoje poslovanje u jugoistočnoj Evropi, BFCSEE služi kao standardizovani alat za procjenu lokalnih uslova za poslovanje, ukazujući koje općine u regionu pružaju najbolju investicionu klimu.

U cilju privlačenja investicija i uspostave mape puta za pristup investitora, po uzoru na općine iz regiona, općini Kalesija nužno je dobijanje BFC certifikata.

“Za investitore koji žele da se presele ili prošire svoje poslovanje u jugoistočnoj Evropi, BFCSEE služi kao standardizovani alat za procjenu lokalnih uslova za poslovanje, ukazujući koje općine u regionu pružaju najbolju investicionu klimu. U cilju privlačenja investicija i uspostave mape puta za pristup investitora, po uzoru na općine iz regiona, općini Kalesija nužno je dobijanje BFC certifikata.” dodaje Mujkanović.

Pomenuti izborni program rezultat je detaljnog razmatranja potreba i mogućnosti općine Kalesija, uz uvažavanje specifičnosti i potencijala koje posjeduje.

“Vjerujemo da kroz zajednički rad i angažman možemo postići ciljeve i napraviti značajan korak ka kvalitetnijoj budućnosti. Provođenjem odgovornih politika na nivou lokalnih zajednica značajno se mogu amortizovati i spriječiti posljedice propusta i pogrešnih odluka vlasti na državnom i entitetskom nivou. To potvrđuje činjenica da je ugledni magazin Financial Times u martu 2024. godine među deset najboljih evropskih mikrogradova u kontekstu ekonomskog potencijala, ljudskog kapitala, stila života i strategije direktnih stranih ulaganja rangirao čak dva grada iz Federacije Bosne i Hercegovine – Tešanj i Kakanj, kojima upravljaju upravo kadrovi Stranke demokratske akcije. Kalesija zaslužuje mjesto među navedenim gradovima u što skorije vrijeme. Za to mjesto treba nam angažman svih građana Kalesije, naše dijaspore, privrednika, boračke populacije i svih aktera našeg društva. Vaša podrška za ostvarenje ciljeva koje sam predstavio osnovni je preduvjet, jer samo na taj način možemo unaprijediti i izgraditi Kalesiju po mjeri svih nas.” piše u Izbornom programu.

Također pogledajte

Iz štampe izašlo novo izdanje knjige “Trag vremena” autorice Emine Mujanović iz Hrasna Donjeg

Emine Mujanović iz Hrasna Donjeg izdala je osmAM knjiga. Drugo izdanje knjige “Trag vremena” već …