Ponedjeljak , 21. Oktobra 2024.

BKC: U Kalesiji uspješno realizirana 13. kalesijska likovna kolonija – KLIK 2024

U subotu, 19.10.2024. godine u prelijepom ambijentu, u kompleksu Mektepskog centra u Dubnici održana je još jedna, trinaesta po redu Kalesijska likovna kolonija KLIK 2024.

U radu kolonije učestvovali su: Mustafa Faljić, Adnan Ćatić, Senad Begić, Dževad Dobrnjić, Fikret Ibričić, Jasmin Puškarević, Ruždija Hujdurović, Mehmed Šišić Šiško, Dženida Isaković, Mevlija Požegić, Adelisa Avdić, Dženuma Avdić, Esma Mrahorović, Nisad Hamzić, Nejra Seradarević, Azra Moćević, Amna Sofić, Aida Hodžić Pašalić, Mersada Nuruddina Agović, Amela Ćejvanović kao i polaznici Škole slikanja 2024.

Amna Sofić, predsjednica Galerije “Preporod” Zenica, koja je učestvovala na prvoj Kalesijskoj koloniji, nije krila oduševljenje nakon završetka likovne kolonije: ” Sjećam se kada smo zajednički dogovarali pokretanej likovne kolonije u Zenici, na Vranduku, i u Kalesiji, pod nazivom STARA BOSNA. Drago mi je da se zadržao kontinuitet održavanja likovne kolonije. Ja i likovne umjetnice koje su došle iz Zenice smo oduševljenje ovogodišnjom kolonijom. Posebno smo zadovoljni ukupnom organizacijom i gostoprimstvom. Iz Kalesije nosimo prelijepe utiske”, kazala je Amna Sofić.

Održana je i radionica iz kaligrafije za polaznike mektebske nastave. Radionicu kaligrafije održala je Mersada Nuruddina Agović.

Pokrovitelji KLIK 2024 su Općina Kalesija i Medžlis islamske zajednica Kalesija a ovu likovnu koloniju podržalo je i Ministarstvo za klturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona. Likovnu koloniju je otvorio Ibrahim Aljić, predsjednik MIZ Kalesija.

Da je „Kalesijska likovna kolonija 2024“ bila uspješna svjedoče i reakcije učesnika koji nisu krili oduševljenje gostoprimstvom, te uslovima rada i ambijentom u kojem su slikali. Nakon ove kolonije JU BKC “Alija Izetbegović” je bogatija za dvadesetak vrijednih umjetničkih slika.

Također pogledajte

“Vezeni most” stigao i u Kalesiju

Kalesijska biblioteka danas je bila domaćin poznatoj manifestaciji Vezeni most. Ovo je već 21. po …