Srijeda , 23. Oktobra 2024.

Tuzla: Proučena hafiska dova Lejli Sinanović, 103. hafizu Behram-begove medrese

U džamiji Behram-begove medresee u Tuzli danas je proučena hafiska dova hafizi Lejli Sinanović. Hafiza Sinanović je 103. hafiz Behram-begove medrese i 15 hafiz u svojoj, 345. generaciji ove škole. Njen muhaffiz bio je hafiz Rijad-ef. Đedović.

– Veliko je zadovoljstvo za sve nas doći u Behram-begovu medresu – kazao je na početku svog obraćanja muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Dodao je da je to posebno okrilje u ovom dijelu domovine Bosne i Hercegovine, te da su medrese oduvijek takve bile u našoj zemlji.

– Behram-begova medresa je jedna velika bašča, bašča hifza i stjecište hafiza, stotinu njih. Behram-begova medresa je ta lijepa bašča najvažnije misije među ljudima na ovom svijetu, odgajanja i podučavanja. Medresa je simbol odgoja i nauke u našoj zemlji. U medresi se čuvaju ibadeti, ovdje u ovoj džamiji redovno klanja oko 500 džematlija, mladića i djevojaka prije svega, jedan je to od najbrojnijih džemata u našoj zemlji. Zato je svaki naš pogled sa zadovoljstvom u ovu školu vrijedan – istakao je muftija Fazlović.

Muftija Fazlović je istakao da zbog toga imamo ove uspjehe i rezultate, zato imamo ove dobre, ponosne obećavajuće generacije mladih ljudi, mladiće i djevojke, djecu koji su i najveći emanet.

– Onda će nam Allah, dž.š., dati da naša budućnost bude bolja, svjetlija nego što je naša sadašnjost ili prošlost. Mi smo ovdje danas u hladu Kur'ana, razgovaramo o jednom posebnom fenomenu u vjeri, životu, povijesti općenito. Ponosno ističemo nadnaravnost Kur'ana u instituciji hifza, u mogućnosti da se Kur'an zapamti od riječi do riječi, od slova do slova i da to ostane u memoriji cijeloga života. Zato u ovom posebnom trenutku hoću da svima vama prenesem selame, čestitke i blagoslove od našeg poštovanog reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića – naglasio je muftija Fazlović.

Kur'an je knjiga u koju nema sumnje, kazao je muftija Fazlović, to je garancija onoga od koga je potekla, ko ju je objavio, čija je ona riječ.

Neizmjerno je to važno, da imamo slovo, riječ, da imamo knjigu, ona je hakk, sušta istina. Blago nama kad imamo spoznaju. Ovaj svijet je, ipak svijet velikih sumnji, dilema, a muslimani imaju knjigu u koju nema sumnje. Kur'an je i knjiga upute. Ko bude slijedio uputu neće imati straha i neće se žalostiti. Možda su to najveće kušnje za svakog čovjeka, strah i žalost. Ova dva pojma, da je ovo knjiga u koju nema sumnje i da je to knjiga koja upućuje, su jako povezane – poručio je muftija Fazlović.

Muhammed, a.s., kaže, istakao je muftija Fazlović, da svaki harf koji se prouči iz Kur'ana vrijedan deset nagrada.

– To je početak, to je osnova. Kolika je tek nagrada ako se harf uči i njime poučava, poučavaju drugi, kolika je vrijednost ako se o tom harfu razmišlja, ako se zna njegovo značenje i ako se o njemu razmišlja. Moramo se približiti Kur'anu, da nam bude vodilja, da budemo snažniji i čvršći na pravom putu, da predvodimo, da se drugi ugledaju, kao što je to nekad bilo, u muslimane, u njihovu kulturu i civilizaciju – kazao je muftija Fazlović.

Valja nam, kazao je na kraju muftija Fazlović, što je moguće više prenijeti vrijednosti naše vjere na mlade ljude, na našu djecu.

– Zato je nezamjenjiva uloga naših medresa, ali i svih naših škola, cijelog našeg sistema obrazovanja. Vraćajmo se Kur'anu, neka nam putokaz budu ova naša djeca, mladi ljudi – poručio je muftija Fazlović

Direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić je kazao da su hafiske dove i promocije mladih hafiza najradosniji i najvažniji momenti onima koji žive i djeluju u kompleksu Behram-begove medrese.

– Lejla je 103. hafiz Behram-begove medrese. Želim istaći da je hafiza Lejla 15. hafiz u svojoj generaciji, a u subotu ćemo proučiti hafisku dovu 16. hafizu ove generacije i ovo je rekord, do sada nije bilo generacije koja je imala u svojim redovima toliki broj hafiza. Nadam se i vjerujem da je proces još u toku i da sa ovim 16. hafizom neće biti kraj i u ovoj i u svim drugim generacijama Behram-begove medrese – istakao je direktor Hatunić.

Dodao je da vjeruje da će oni biti najbolji primjeri sadašnjim, ali i budućim generacijama, da će u klupama Behram-begove medrese uvijek biti veliki broj hafiza koji će u svome narodu, našem društvu, zemlji biti poput svjetionika koji će biti vodilje u svakom smislu, na putu dobra, svakoj kćeri, svakom sinu naše zemlje.

– Nadamo se i vjerujemo da će naši hafizi, svi bez i jednog izuzetka, ali i naši učenici biti oni koji će učiti Kur'an, podučavati druge i koji će u svome životu slijediti njegove poruke, njegova pravila. Koristim se ovom prilikom da u ime Behram-begove medrese čestitam našoj hafizi, njenom muhaffizu, njenoj porodici, roditeljima – kazao je dr. Hatunić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Muharem-ef. Mešanović je u svom obraćanju, pored čestitanja hafizi Lejli, njenim roditeljima i Behram-begovoj medresi govorio o važnosti Kur'ana u vjerničkom životu.

– Držimo se Kur'ana, tražimo u njemu lijek za svaki svoj nedostatak, mahanu, bolest i nadajmo se Allahovoj milosti. Neka nam na prvom mjestu bude naš odnos prema Kur'anu i onda ćemo uspjeti i na dunjaluku i ahiretu – kazao je glavni imam Mešanović.

Lejla Sinanović, kćerka Fahrudina i Remzije iz Miljanovaca kod Kalesije, rođena je 12. jula 2002. godine. Mekteb je pohađala u Miljanovcima kod Muamera-ef. Kamerića. Nakon osnovne škole upisuje Behram-begovu medresu kao polaznica 345. generacije, koju završava odličnim uspjehom. Učenje Kur’ana napamet počinje u prvom razredu medrese pred muhaffizom hafizom dr. Edinom Dedićem. Nakon završetka medrese 2021. godine hifz nastavlja učiti pred muhaffizom hafizom Rijad-ef. Đedovićem. Hifz je polagala pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u sastavu kurra hafiz dr. Dževad Šošić, hafiz dr. Muhamed Čajlaković, hafiz dr. Abdulaziz Drkić, hafiz dr. Kenan Musić, hafiz mr. Špendi Fidani, u periodu od 2. do 16. septembra 2024. godine. Studentica je završne, 4. godine Fakulteta inžinjeringa i prirodnih nauka – Odsjek softverski inžinjering na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Također pogledajte

Od 13. decembra na snagu stupa Pravilnik o zabrani pušenja u FBiH

Uprkos tome što je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u Federaciji Bosne i Hercegovine stupio …