Petak , 25. Oktobra 2024.

Vrijedni Ibran i Nevresa Hamzić i ovu zimu dočekuju s bogatom zimnicom, slatko do dunje omiljena delicija

Vrijedni domaćini iz Jajića, Ibran i Nevresa Hamzić, i ovu zimu dočekuju s bogatom zimnicom. Pripremaju salate, džemove, sokove i pekmeze, a posebno se ponose slatkom od dunje. Ova poslastica od zrelih dunja, blago kiselkasta i iznimno ukusna, postala je omiljena zimska delicija.

Nevresa je podijelila recept za slatko od dunja:

Oprati i oguliti zrele plodove dunje, izrezati ih na kriške, potopiti u vodu i ostaviti ih da se prokuhaju i omekšaju kako bi se mogle izblendati. Nakon blendanja vratiti ih u posudu i preliti vodom u kojoj su prokuhavane. Kad upolovi kuhanje dodati šećer po želji i malo vanilinog šećera. Kad se ispeče istresti vrelu kašu u prethodno zagrijane tegle. Jedan od pouzdanih znakova da je slatko dovoljno ispečeno je kad se oteže sa kašike, ili kad ostaje trag u tanjiru nakon povlačenja prsta po ohlađenoj kaši. Prema njenim riječima, mora se peći izvan kuće, jer prilikom završnog pečenja pršće izvan posude u kojoj se peče. Najbolje je tako vrelu kašu miješati drvenom kašikom sa dugom drškom, kako bi se izbjegle moguće opekotine.

Slatko od dunje može se koristiti u raznim jelima, a posebno se slaže s domaćim kajmakom i crnom pogačom. Hamzići planiraju praviti i pekmez od šipka, a već su pripremili pekmez od jabuka i šljiva, te sok od kruške. Trude se koristiti plodove iz vlastitog vrta, čime osiguravaju kvalitetu i svježinu svojih proizvoda.

“Ljetos smo ispekli nešto jabukovog pekmeza i pekmeza od šljiva (bestilj), te cijeđenog soka od plodova kruške (ovih dana i od dunja). Što se tiče salata, tek planiramo narezati nešto “šarene” salate (isključivo od plodova iz sopstvenog vrta), a kasnije i ukiseliti kupus (kupus kupujemo na pijaci). Trudimo se da što više koristimo povrtlarske i voćne plodove iz sopstvenog vrta, naročito kad rode kao ove godine. Em su zdraviji, em su na dohvat ruke.”, kazao je Ibran.

Također pogledajte

Održana manifestacija povodom godišnjice smrti Alije Izetbegovića i godišnjice rođenja Nedžada Ibrišimovića

U BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, u okviru manifestacije “Ikre 2024”, u ponedjeljak 21. oktobra, organizovan …