Nedjelja , 5. Maja 2024.

Profesor dr. Muhamed Omerović traži osnivanje Predškolske ustanove u Kalesiji

Profesor dr. Muhamed Omerović podnio je Inicijativu da se u Budžet za 2015. godinu u Kalesiji uvrste sredstva i za osnivanje predškolske ustanove, jer je općina Kalesija jedina koja nema ovu ustanovu.

Svoju inicijativu prof.dr. Omerović je uputio načelniku Kalesije Nedžadu Džafiću, predsjednicima klubova vijećnika u OV Kalesija, Stručnoj službi Općine, Općinskom vijeću i predsjedavajućem OV Kalesija.

Inicijativu prenosimo u cijelosti.

omer– Pismenu inicijativu za osnivanje predškolske ustanove u Kalesiji sam podnio nadležnim općine Kalesija u ranijem periodu, ali do sada nije ništa konkretno urađeno. Zbog toga smatram da trebamo svi nastaviti sa zahtjevima da dođe do implementacije osnivanaja predškolske ustanove u Kalesiji. Podsjećam, općina Kalesija je jedina(ili u grupi manjeg broja općina) koja do sada nije osnovala predškolsku ustanovu kako bi omogućili djeci predškolskog uzrasta pravilan i nesmetan razvoj odnosno odgoj i obrazovanje djeteta predškolske dobi naše općine.

Kao profesorna Univerzitetu u Tuzli, doktor pedagoških nauka, uposlen na odsjecima;Pedagogija-Psihologija, Razredna nastava i Predškolski odgoj i obrazovanje Filozofskog fakulteta u Tuzli i dugogodišnji pedagoški djelatnik i nekada direktor u više škola na području općine Kalesija, smatram da su vlasti u proteklom periodu učinile neuspjeh, pa čak nanijele i značajnu štetu djeci predškolskog uzrasta neosnivanjem predškolske ustanove i da su naša djeca značajno u ovom pogledu bila diskriminirana jer nisu bila adekvatno obuhvaćena predškolskim odgojem i obrazovanjem, odnosno nisu bila ravnopravna sa ostalom djecom, čak i u slabije razvijenim općinama TK.

Diskriminacija djece predškolske dobi

Smatram da se eventualno udaljavanjem vlasti od rješavanja pitanja osnivanja i otvaranja predškolske ustanove u Kalesiji sa izrekama”nemamo novca” nastavlja sa diskriminacijom djece predškolske dobi na području naše općine Kalesija.

Imajući u vidu zakonske obaveze, kao građanin i pedagoški djelatnik, pozivam nadležne u općini: načelnika, Općinsko vijeće, klubove vijećnika i stručne službe da organizuju prvu raspravu u Kabinetu načelnika na temu ”OSNIVANJE PREDŠKOLSKE USTANOVE u Kalesiji” i da se pristupi metodološkom okviru za implementaciju, odnosno osnivanje predškolske ustanove u Kalesiji. Donošenjem Osnivačkog akta za predškolsku ustanovu u 2015. godini, ukazuje se na pravilan odnos prema djeci predškolskog uzrasta kao i poštivanje i afirmacijaKONVENCIJE O PRAVIMA DJETETA.

Osnivanjem predškolske ustanove otvara se mogućnost upošljavanja mladih obrazovanih kadrova sa završenim pedagoškim smjerom i drugim zanimanjima u skladu sa Pedagoškim standardima za osnivanje i rad predškolske ustanove. Vjerujem da imamo mlade i nezaposlne kadrove koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje koji mogu naći svoje radno mjesto u predškolskoj ustanovi.

S obzirom na obrazovne potrebe djece, potrebu njihovog pravilnog i srećnog odgoja i obrazovanja, spreman sam pomoći općinskim službama u implementaciji ovog pedagoškog projekta, odnosno u izradi i implementaciji odgovarajućih pedagoških dokumenata kao što su; smjernice i elaborat za osnivanje predškolske ustanove. Moramo više misliti o budućnosti mladih i naše djece.

Obrazloženje:

Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju Tuzlanskog kantona je stupio na snagu 18.11.2009. godine. Objavljen je u „Službenim novinama Tuzlanskog kantona“ broj 12/09 i prema informaciji nadležnog ministarstva usklađen je sa Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Implementacija Zakona će početi u školskoj 2010/2011 godini. Članom Okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini propisano je da je u godini pred polazak u školu, predškolski odgoj i obrazovanje obavezno za svu djecu tog uzrasta.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je na 16. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 11. i 30. oktobra 2007. godine, i na 9. sjednici Doma naroda, održanoj 29. oktobra 2007. godine, usvojila Okvirni zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Okvirni zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini objavljen je u „Službenom glasniku BiH“ broj 88/07, 20.11.2007. godine, a stupio je na snagu 21.11.2007. godine. Usvajanjem Okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini realizirano je osnovno opredjeljenje iz dokumenta „Strateški pravci razvoja predškolskog odgoja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini“, usvojenog od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na sjednici od 10.02.2005. godine.

Čovjek je ono što za njega učini odgoj

Naime, Strategija je predviđala godišnje povećanje obuhvata djece od 5 %, a Okvirni zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini je uspostavio obavezu predškolskog obuhvata za svu djecu u godini pred polazak u školu. Razvojem pedagoških i psiholoških nauka učvrstila su se saznanja da je predškolska dob presudna faza za učenje, tjelesni, intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj djeteta. Polako nestaju i posljednji ostaci tradicionalnog shvatanja da je u ranom djetinjstvu potrebno zadovoljiti samo bazične potrebe djeteta.

U posljednjih desetak godina predškolskom odgoju u svijetu se poklanja sve više pažnje. Predškolski odgoj i obrazovanje imaju direktan uticaj na ukupne životne, intelektualne i tjelesne sposobnosti svakog pojedinca u društvu. Stručnjaci su dokazali da kvalitetan predškolski odgoj utiče na kasniju uspješnost djece u školi i životu, zdravstveno stanje djece koje se kasnije reflektuje na zdravstveno stanje u životu, kao i na manji stepen asocijalnog i kriminalnog ponašanja.

Cilj predškolskog odgoja i obrazovanja, kao integralnog dijela cjelokupnog sistema odgoja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini, je osiguranje optimalnih i jednakih uvjeta da svako dijete, od rođenja do polaska u školu, razvija i ostvaruje intelektualne i tjelesne sposobnosti, kao i kompetencije, kroz različite vidove kvalitetnog, profesionalnog, institucionalnog i vaninstitucionalnog predškolskog odgoja i obrazovanja.
Vjerujem da je interes svih građana naše općine da što hitnije dođe do osnivanja predškolske ustanove i uključenja naše djece u predškolski odgoj i obrazovanje.

Srdačni pozdravi uz pedagogizam ”Čovjek je ono što za njega učini odgoj”.

prof.dr. Muhamed Omerović

Također pogledajte

PVJ Kalesija obilježava Svjetski dan vatrogasaca

Svjetski dan vatrogasaca obilježava se 4. maja.  Ovo je izuzetno važan dan za sve vatrogasce, …