Utorak , 30. Aprila 2024.

U Splitu  predstavljen  roman  kalesijskog pisca Azira  Šabića  

U organizaciji Medžlisa IZ Split u subotu, 7. novembra, u prostorijama Islamskog centra u gradu Splitu upriličena je promocija romana ”Sjene crvenih joha” kalesijsko-zvorničkog pisca Azira Šabića.

sp3O romanu, ali i o ranije objavljenim Šabićevom ratnim dnevnicima, splitskoj publici su govorili promotori književnik Fajko Kadrić i književni kritičar Osman Halilović. Upoznajući se sa Šabićevim romanom, splitski Bošnjaci su se pokazali i iskreni interes za podrinjsku ratnu priču, čiji je Šabić sudionik, kao i za sadašnje stanje Bošnjaka u ovom dijelu BiH.

sp4Veliko interesovanje je pokazano i za igrani film ”Džamija u kojoj od petka do petka klanjaju ptice”, koji će uskoro biti dostupan gledateljima, kao i za sam lokalitet Kušlata. U tom smislu je sa domaćinima i dogovorena posjeta ovom lokalitetu, a u cilju jačanja veza između Bošnjaka Splita i kalesijsko-zvorničkog kraja.

sp2U nedjelju, 8. novembra, književnici su posjetili djecu na mektebskoj nastavi koju u Splitu izvodi glavni imam Vahid ef. Hadžić. Upoznali su se i sa činjenicom da u Splitu živi oko 2500 Bošnjaka, a da pored njih zajednicu muslimana čine i brojni Albanci.

sp1

Veliki udio o organizaciji ove književne promocije imao je i Kalesijac Senad Džafić, koji već pet godina živi i radi u Splitu, i koji je, prema riječima glavnog imama, jedan od najvrijednijih aktivista splitske Islamske zajednice.

sp

Također pogledajte

Mektebsko takmičenje 2024: Ekipno najuspješniji takmičari iz džemata Dubnica, Seljublje i Prnjavor

U nedjelju, 28. aprila 2024. god., održano je mektebsko takmičenje. Najviše uspjeha su imali takmičara …