Nedjelja , 28. Aprila 2024.

Promovisana zbirka pripovjedaka “Ordijski mujezin”

aordU okviru manifestacije “Ikre”, koja se od 1996. godine održava u Kalesiji, u Gradskoj biblioteci u ovom mjestu upriličena je promocija zbirke pripovjedaka pod nazivom “Ordijski mujezin”, čiji je autor Fajko Kadrić, sve plodotvorniji i višestruko nagrađivani pisac, rođen u vlaseničkom selu Skugrići, s trenutnom kalesijskom adresom. Pred velikim brojem prisutnih o knjizi su govorili promotori prof. Osman Halilović i Fahrudin Sinanović, novinar, književnik i književni kritičar.

– Sudeći po motivima pripovjedaka, Kadrić tematski uglavnom ostaje u okvirima koji su odredili sudbinu njegove generacije – pakao jednog istrebljivačkog rata i njegove duge sjene koja prekriva i današnjicu, pa je ovo knjiga slična životu – rekao je prof. Halilović.

Drugi promotor Fahrudin Sinanović je iz zbirke izdvojio priču naziva “Zarumenjeni cvjetovi” kroz koju je, kako je rekao, Fajko Kadrić prvi put masovne grobnice uveo u književnost.

aord2

Ordijski mujezin je druga Kadrićeva knjiga. Njegova prva zbirka pripovjedaka “Ko još pjeva dok umire” doživjela je tri izdanja. Pobjeđivao je na konkursima “Zavičajna priča” Gradske biblioteke Kalesija i Udruženja “Prosvjetitelj” za najbolju priču o Srebrenici. Dobitnik je prve nagrade Muzeja Tešanj i specijalne nagrade za autentično pripovjedanje na Festivalu priče “Zavičajne staze – Bihor 2016” u Crnoj Gori.

aord1Kulturna manifestacija “Ikre” organizira se povodom mjeseca knjige, a podržali su je Općina Kalesija, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade TK i Fondacija za bibliotečku djelatnost BiH.

aord3

Također pogledajte

U Kalesiji Obilježen Svjetski Dan Knjige I Autorskih Prava

Na Generalnoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine 23. april je proglašen kao Svjetski …