Utorak , 30. Aprila 2024.

Godina iza nas: T na treću – Turska, terorizam, Tramp (PIŠE: Adnan Spahić)

svijet-globus-adnan-spahic-681x426

Događaji koji su obilježili 2016-tu godinu mogu se opisati sa jednom prostom sintagmom: ništa dobro. Ali, to nije ništa novo. Sve po starom: ubijanje nedužnih ljudi, prirodne i društene katastrofe, politički izbori… Svijet je nastavio tamo gdje je stao u 2015-toj godini. Pozitivne vijesti, jasno je, iz godine u godinu poprimaju osobine endemičnosti. U 2016-toj godini takvih vijesti u svijetu skoro da nije ni bilo. Možda jedina pozitivna vijest u ovoj godini jeste da je ista skoro pa prošla. Srećom…

  • Piše: Adnan Spahić

adnan-spahic-01

Teroristički napadi vs terorističke odbrane

Terorizam i renesansa. Maštovitost i umijeće terorističkih poduhvata nikada nije bila raznovrsnija i bogatija. Od kamiona i aviona preko bombaša samoubica pa sve do običnog i klasičnog ubijanja putem vatrenog oružja zvanog pištolj. Sve je počelo od Ankare, glavnog grada Turske: najprije 17-februara, a ubrzo zatim i 13-tog marta desila su se dva teroristička napada od strane radikalnih grupa TAK i AKK. U ova dva napada teroristi su ubili 64, a ranili više od 300 osoba. Dan nakon toga teroristi su se javno izvinuli zbog smrti velikog broja civila. Fini ljudi, nema šta… Osim terorističkih napada, Tursku je takođe potresao i pokušaj državnog udara u mjesecu julu. Nastradao je veliki broj vojnika, policajaca i civila. Ali, iz svega toga, Turska je izašla dodatno jača. Jer, ništa ljude ne vezuje više nego zajednički prebrođena nesreća.

Eksplozije su odjekivale na svim stranama svijeta: Brisel, Kabul, Gaziantep, Istanbul… Teroristi su redovno sa sobom nosili lične dokumente, ovjerene i provjerene. Takav slučaj je bio i sa napadima u Nici i Berlinu, gdje su napadači, upravljajući kamionima, pregazili 96 osoba, a ranili preko 400. Na suvozačevom sjedištu, sa slikom okrenutom prema gore, napadači su sasvim slučajno zaboravljali svoje dokumente te je policija morala ulagati dodatne vanljudske napore kako bi otkrila počinitelje. Naravno, ispostavilo bi se da su to uradili muslimani, pravi pravcati muslimani, uzvikivujući parole neprijateljske sadržine: “Allahu ekber!”.

Svim tim kriminalističkim nečovječnim poduhvatima zajedničko je jedno – oni su izvedeni tako što je neko NAPAO nekog. Međutim, kako nazvati poteze sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koji već 4 godine, u želji da ODBRANI vlastito stanovništo isto to stanovništvo masovno ubija? Ja sam to nazvao – teroristička odbrana. U želji i htijenju da odbrani domaće stanovništvo od nekih tamo radikalnih pobunjenika, Bashar al-Assad izvršava genocid nad sopstvenim narodom. Kao i uvijek do sada, svijet sve to uredno gleda, ali ne vidi. Narod Sirije je u 2016-toj godini prošao kroz jednu od najvećih društvenih katastrofa koje čovječanstvo pamti. Ali, taj narod u svoj toj svojoj patnji može samo dodatno sazrijeti, nikako nestati.

Avionske nesreće i odlazak poznatih

U godini iza nas desio se veliki broj avionskih nesreća. Ona u kojoj je nastradao čitav tim brazilskog fudbalskog kluba Chapecoense ostala je kao najupečatljivija. Takođe, u mjesecu maju, avion Egypat Aira pao je u Sredozemno more na letu između Kaira i Pariza. Avion ruskog hora srušio se u Crno more, na putu iz Sočija prema Siriji. Osim pomenutih fudbalera, svi nastradali u pomenutim avionskim nesrećama većinom su bile nepoznate ličnosti. S druge strane, veliki broj poznatih ličnosti takođe nas je napustio u ovoj godini. Među njima su: Fidel Castro, David Bowie, Bud Spencer, Shimon Peres, Geogre Martin, Esma Redžepova, Ekrem Jevrić…

Na zapadu nešto novo: Velika Britanija iz EU, Trump u Bijelu kuću

Nakon 43 godine, Ujedinjeno Kraljestvo je napustilo Europsku uniju. Nisu ljudi više mogli, ni sa parama, ni sa živcima. Izborna komisija potvrdila je da je na referendumu 51,89 % građana bilo je za napuštanje EU. Cijela Europa se uskomešala, Amerika se logično umiješala, funta odmah drastično opala. Nekima ne daju da uđu, a nekima ne daju da izađu. A može li se izići iz kuće koje nema?

A malo dalje, preko Atlantika, novi šok za cijeli svijet: Donald Trump (ne)očekivano pobijedio na izborima za predsjednika SAD. Hilary Clinton jedva priznala poraz, iako neki kažu da je imala više glasova pa se zbog toga opravdano ljutila. Novi predsjednik odmah je započeo sa žestokim izjavama, a ostatak nebitnog i uplašenog svijeta već polahko počeo da stavlja omču oko vrata kako bi sam sebi presudio. Bolje sam sebi, nego da te Trump utrampi.

Bolje biti zdrav nego u pravu

Bosna i Hercegovina u 2016-toj godini je takođe slična priča. Isti je uvod, zaplet i rasplet, u pitanju su nijanse. Bolje biti neće, bar za sad. To bosanski čovjek jako dobro ima u vidu, pa je sve jasnije i jasnije da će uskoro životna parola našeg čovjeka biti: ko preživi ovu godinu i onu iduću – teško li se njemu!

Adnan Spahić

Također pogledajte

“Mladost” i “Sloga” u ovom kolu bez bodova

Današnjim utakmicama kompletirano je 23. kolo Drugelige FBiH grupa Sjever. “Mladost” poražena od prvoplasirane ekipe …