Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Halil Jahić predsjednik SDA Kalesija, potpredsjednici su Nermin Mešić i Sead Džafić

Halil Jahić predsjednik SDA Kalesija, potpredsjednici su Nermin Mešić i Sead Džafić

Ratni komandant „Gazija“ Halil Jahić novi je predsjednik SDA Kalesija, tako su odlučili delegati na jučer održanoj Skupštini SDA. Za Jahića je glasalo 77 prisutnih delegata, od 90 prisutnih. Njegov protivkandidat Nermin Mešić nije odustao od kandidature, ali je prije glasanja pozvao prisutne da svoj glas daju Halilu Jahiću.halil1

 Članovi Izvršnog odbora

Izabran je i novi Izvršni odbor SDA Kalesija. Glasovima delegata u Izvršni odbor su izabrani Nedžad Džafić, dosadašnji predsjednik SDA, koji je dobio 66 glasova, Nermin Mešić (61 glas), Abdulah Kulović (59), Safet Ibrahimbegović (50), Omer Ročević (47) i Safet Imamović (49). Osim njih, na prijedlog novoizabranog predsjendika Halila Jahića u Izvršni odbor su izabrani i Sead Džafić, Ekrem Smajić, Hasiba Kurtić, Said Joldić i Abduselam Mustafić. Po automatizmu članovi Izvršnog odbora su i Adnan Kamerić, šef Kluba vijećnika SDA, te predsjednici Asocijacije mladih i Asocijacije žena.

Za potpredsjednike su izabrani Sead Džafić i Nermin Mešić.

halilNa Skupštini se moglo čuti i da je sve ovo debelo izrežirano. Rasim Omerović je izkazao nezadovoljstvo što on kao dotadašnji potpredsjednik SDA nije uopće znao ko su kandidati za Izvršni odbor. Istu zamjerku je uputio i Ibrica Huremović. Omerović je kazoa da s eovakvim izborom stranka vodi u propast. Ipak, na kraju je čestitao i Halilu Jahiću i svim ostalim izabranim članovima Izvršnog odbora.

sda5

Enver Jukanović NULA glasova

Hasan Ramić je također izrazio nezadovoljstvo. Kazao je da ovakav izbor ne vodi pomirenju unutar stranke jer u Izvršni odbor nije izabran niko iz „druge strane“. Naveo je primjer da iz Gornjih Vukovija, koji predstavljaju najjaču bazu SDA, nije izabran niti jedan član u Izvršni odbor.  Još je rekao da je lista skrojena u kancelariji Hajrudina Husejnovića.

sda2Zanimljivo je da je bilo kandidata koji nisu dobili niti jedan glas ili su dobili jedan ili dva glasa. Tako bivši načelnik Enver Jukanović nije dobio niti jedan glas. Za njega nisu glasali čak ni oni koji su ga predložili.

Kako saznajemo, Halil Jahić je nudio prof. dr. Nijazu Kariću da sa njegove liste uđe u Izvršni odbor, ali je Nijaz Karić odustao.

sda3

Lobiranje i centarfor

Činjenica jeste da je bilo lobiranja, ali je, isto tako, činjenica i da je lobiranja normalna stvar u demokratiji. Baviti se politikom, a ne znati lobirati je isto kao igrati centarfora, a ne znati davati golove. Ipak, tužno djeluje saznaje da je među skupštinarima bilo prilično onih koji nisu mislili svojom glavom, nego su glasali onako kako im je servirano. Takvi se mogu jednokratno iskoristiti, ali takvi članovi, koji ne misle svojom glavom, ulizice i poltroni, dugoročno gledano su štetni za zajednicu.

sda1 Ipak, novoizabrani predsjednik Halil Jahić mnogima ulijeva povjerenje da će SDA krenuti kao ozdravljenju. Na njemu je da poradi na pomirenju „zaraćenih strana“ u SDA i da opravda povjerenje koje su mu ukazali delegati. I njemu i novoizabranom Izvršnom odboru svi članovi SDA trebaju dati šansu da rade pa da tek onda, kad vide rezltate njihovog rada, daju svoj sud o njima.

About redakcija novina

Scroll To Top