Nedjelja , 12. Maja 2024.

U Kalesiji počinje škola slikanja

Dženida Isaković mama je dva dječaka. Dženida je i svoje sinove upisala u Školu slikanja koja je danas počela sa radom u Kalesiji. Iako žive na području grada Živinica, Malikova i Eldarova mama kaže da zna sa kakvim znanjem raspolaže umjetnik Adil Mešanović koji će voditi pomenutu školu i željela je da njeni sinovi uče upravo od njega.

Svoje znanje u školi slikanja želi unaprijediti i mlada umjetnica Selma Suljkanović koja se slikarstvom bavi duži niz godina. Učestvovala je na nekoliko kolonija, ali svjesna je da treba još učiti i zbog toga se prijavila za prvu školu slikanja otvorenu u Kalesiji.

Škola slikanja sa izložbom naziv je projekta čija je realizacija zvanično počela danas.

“Ovo je projekat BKC-a u okviru kojeg mi želimo afirmisati likovnu umjetnost u Kalesiji. Želimo da pružimo priliku našim sugrađanima za kreativno izražavanje u uslovima kakve vjerovatno nemaju kod kuće. To je jedna aktivnost koja je proistekla iz naše dugogodišnje organizacije likovne kolonije. I uz to se ukazala prilika da pripremimo polaznike i potencijalne učesnike kolonija, da ih ja ću reći likovno opismenimo. Dužan sam isteći i one koji su pomogli ovaj projekat a to su Fondacija tuzlanske zajednice kroz fond “Volim svoj grad” a dakako mi uvijek imamo i pomoć od osnivača a to je Općina Kalesija” kazao je između ostalog autor projekta Alija Džafić.

Zamišljeno je da škola slikanja traje 6 mjeseci. Za istu se prijavilo 38 polaznika, organizatori ističu da su itekako zadovoljni odzivom sugrađana a i činjenicom da je među prijavljenima i nekoliko iz drugih općina kao što su Živinice i Osmaci. Predviđeno je da se projekat realizira u tri cjeline; škola slikanja za djecu, škola slikanja za odrasle i kolektivna izložba slika nastalih u okviru istog.

“Radit će se u dvije grupe, subotom po 5 sati. Krećemo od početka, od crteža. Akcenat je stavljen na praktični dio ali provući ćemo i teoriju, da nauče šta je to crtež, koje tehnike slikanja postoje. Dio aktivnosti će biti u galerijskom prostoru a kada vrije dozvoli bit ćemo i ispred BKC-a da i prolaznici mogu vidjeti šta mi to radimo” kazao je slikar Adil Mešanović.

Školu slikanja pohađat će i mlada violinistica Lamija Šišić. Lamija kaže da voli raditi sa vodenim bojama, još se nije okušala sa uljem na platnu ali bi željela i to probati.

Između ostalih naučiti slikati želi i Anida Mustafić koja voli slikati prirodu, ljude..

“Ovom školom slikanja JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija upotpunjuje svoju misiju. Imali smo do sada školu glume, školu, harmonike, gitare, kurs njemačkog jezika sada imamo i školu slikanja..”kazao je direktor JU BKC “Alija Izetbegović” Fahrudin Sinanović.

Također pogledajte

U Kalesiji obilježen Dan antifašista, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

Danom Europe koji se održava 9. maja svake godine slave se mir i jedinstvo u Europi. Na …