Subota , 4. Maja 2024.

Kalesija: U prepunoj sali BKC-a održana tribina „Lijek za tugu i brige“, gost hafiz Nedim Botić

U petak, u večernjim satima, u prepunoj velikoj sali kalesijskog BKC-a, održana je tribina pod nazivom „Lijek za tugu i brige“. Gost tribine bio je hafiz Nedim Botić. Na početku tribine prisutnima se obratio Muharem-ef. Mešanović, glavni imam Medžlisa Kalesija, koji je najavio da će Medžlis nastaviti sa praksom dovođenja istaknutih predavača u Kalesiju. Prigodnu ilahiju izveo je mladi efendija Izet Jahić, nakon čega je moderator tribine Aldin-ef. Smajić najavio glavnog govornika hafiza Nedima Botića. Ukratko, hafiz Botić je kazao da je lijek za tugui i sve brige oslanjanja na Allaha, dž.š.

– Kad god imate problem, iskreno razgovarajte s Allahom. Iznesite mu sve svoje probleme, zamolite ga da vam pomogne. Nećete biti uskraćenu za pomoć, kazao je, između ostalog hafiz Nedim Botić.

Govorio je i o tome kako se poslanik Muhammed, a.s., nosio sa tugom i brigama. Govorio je i o svom vlastitom iskustvu u vrijeme teške bolesti. Kako je kazao, oslanjanjem na Allaha, prebrodio je sve nedaće i, uz Allahovu pomoć, ozdravio i ostvario većinu svojih planova. Publika je bila prezadovoljna onim što je čula od hafiza Nedima Botića, koji je govorio iz srca, iskreno, otvoreno i emotivno.

Ovo je bio treći Botićev dolazak u Kalesiju. Poslije tribine hafiza Nedima Botića, ugostili su vlasnici kultnog kalesijskog zdravljaka “Slatko ćoše”.

– Oduševljen sam boravkom u Kalesiji i vrlo lijepo se ovdje osjećam. Čuo sam dosta lijepog o Kalesiji.  Hvala ovoj divnoj pubilici, hvala Medžlisu IZ Kalesija, glavnom imamu Muharemu Mešanoviću, BKC-a direktoru Fahrudinu Sinanoviću i uposlenicima BKC-a, na ovom lijepom gostoprimstvu, kazao je Botić.

Hfz. Nedim Botić, biografija: Nedim Botić je rođen u Bosanskoj Dubici gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. U osmom razredu obolijeva od rijetke autoimune bolesti Morbus Chrona, koja mu je obilježila život i on je naziva svojom najvećom blagodati, jer ga je natjerala na promjenu života.

Na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću je završio diplomski i postdiplomski studij i trenutno radi na izradi magistarske teze. Na istom fakultetu je i započeo put učenja hifza pred prof. dr. Hajrudinom Hodžićem, a kasnije nastavio i završio pred dr. hfz. Dževadom Hrvačićem. Prvi je hafiz Kur’ana iz Bosanske Dubice nakon više od stotinu godinu, učač prve hafiske mukabele u Ferhadija džamiji u Banja Luci nakon više od sedamdeset godina i student sa drugim najvećim prosjekom ocjena na dodiplomskom studiju u historiji Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću.

Dobitnik priznanja Univerziteta u Bihaću, IPF-a u Bihaću, Medžlisa IZ Bosanska Dubica, Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, Fonda Bošnjaci i MDD Merhameta Bosanska Dubica za doprinos i ostvarene uspjehe.

Održao na desetine predavanja i seminara u domovini i dijaspori, autor i prevodilac više od hiljadu članaka iz različitih oblasti, recenzent i korektor na šesnaest izdanja, prevodilac osam Zbornika IPF-a u Bihaću na engleski jezik. Autor je knjiga ‘Otvori vrata sreći’ i „Život ispočetka“.

Oženjen, živi i radi u Sarajevu.

 

Također pogledajte

Kalesija: Promocija knjige “Inoča” Emine Hodžić-Patković 8.maja

U organizaciji UGM “Sumejja” Kalesija, BZK “Preporod” i JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija bit će …