Ponedjeljak , 6. Maja 2024.

Memorijalni centar u Gornjoj Kalesiji se susreće sa problemima, pomoć Vlade TK neupitna

Poteškoće u poslovanju i radu Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji, te rješavanje problema koji su onemogućavali dalji ukop tijela bile su teme današnjeg satsanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik.

Kako je rečeno, Memorijalni centar u Gornjoj Kalesiji se susreće sa nizom problema prije svega kada je u pitanju tekuće održavanje. „Pristupni putevi, oštećeni nišani, održavanje hortikulture, posebno tokom sušnog perioda, problemi su s kojim se svakodnevno susrećemo“ istakli su predstavnici Udruženja, dodajući da je u Centru do sada ukopano 747 žrtava, a osim Zvorničana tu su ukopana i tijela žrtava iz Bratunca, Srebrenice, Šekovića, Osmaka i Kalesije.

Vlada TK

Pomoć i podrška Vlade Tuzlanskog kantona tekućem održavanju i radu Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji je neupitna, posebno ako se uzme u obzir dosadašnji odgovoran odnos prema dodijeljenim sredstvima, istakli su predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona.

„Obzirom na hitnost rješavanja problematike u Memorijalnom centru kantonalna vlada će iznaći načina da hitno interveniše i omogući rad Centra“ rekao je premijer Gutić i predstavnike Udruženja upoznao sa programima Vlade Tuzlanskog kantona, na koje bi Udruženje moglo naredne godine aplicirati sa svojim projektima i time obezbijediti određena sredstva neophodna za svoje djelovanje.

Također pogledajte

PVJ Kalesija obilježava Svjetski dan vatrogasaca

Svjetski dan vatrogasaca obilježava se 4. maja.  Ovo je izuzetno važan dan za sve vatrogasce, …