Nedjelja , 5. Maja 2024.

U Džafićima kod Kalesije održana 6. likovna kolonija „Džafići 2016“:  Učestvovalo 20 slikara  

U organizaciji Udruženja za mir, obrazovanje i kreativnost i kalesijskog privrednika i velikog pobornika kulture Rasima Hamidovića u kalesijskom naselju Džafići proteklog vikenda održana je i 6. umjetnička likovna kolonija „Džafići 2016“. Kolonija, koju je otvorio Omer Modrić, akademski slikar iz Sarajeva, održana je u avliji Rasima Hamidovića, u kojoj se nalazi i najstarija bosanska kuća na području kalesijske općine.

dzafici1

– Pozvali smo 32 umjetnika, a odazvalo se njih 20-ak. Meni je posebno drago što su umjetnici zadovoljni ambijentom i što su puni lijepih utisaka otišli iz Kalesije i Džafića, kazao je Rasim Hamidović.

vrsanin

Poznati slikar Fikret Jahić – Vršanin jedan je od učesnika ove kolonije.

– Učestvovao sam i na svim prethodnim okupljanjima slikara u Džafićima. Okruženje oko nas, ova bosanska kuća, ovi stari predmeti u avliji, sve ovo je dušu dalo za nas umjetnike, rekao je Fikret Jahić – Vršanin.

dzafici4

Prvog dana kolonije, u subotu, organizirana je i projekcija dokumentarnog filma „Kušlat“, rađenog po motivima romana „Kolanje krvi“ Azira Šabića.

Gost u Džafićima bila je novinarka Enisa Hajdarević – Šojko koja je sa svojom ekipom radila emisiju „Selu u pohode“ za BH Radio 1 posvećenu domaćinima likovne kolonije u Džafićima.

sojko1

Najmlađi učesnik bila je Sumeja Kruško iz Tešnja. Njoj je tek 12 godina i učenica je sedmog razreda osnovne škole. Ovdje je došla sa ocem, kako kaže, da uči od starijih slikara.

Također pogledajte

PVJ Kalesija obilježava Svjetski dan vatrogasaca

Svjetski dan vatrogasaca obilježava se 4. maja.  Ovo je izuzetno važan dan za sve vatrogasce, …