Aktuelno
You are here: Home / Foto vijesti / Deminirano područje u Gornjoj Kalesiji danas predato vlastima

Deminirano područje u Gornjoj Kalesiji danas predato vlastima

Uz prisustvo organa lokalne vlasti, Općinske službe Civilne zaštite Kalesija, Kantonalne i Federalne Uprave Civilne žastite danas je izvršena primopredaja deminirane površine u Gornjoj Kalesiji. Projekat „Gornja Kalesija“ je po ubrzanoj proceduri stavljen u sam vrh prioritetnih zadataka za realizaciju zbog izgradnje putne komunikacije kojom će se najkraćim putem povezati općina Kalesija i Osmaci u RS-u.

f-“Mi smo svjesni opasnosti koje se pojavljuju zbog ovih miniranih područja i svjedoci smo da su ta područja oduzela puno života na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, pa tako i na području Kalesije. Svakako je ovo značajan projekat zbog sigurnosti građani i nesmetanog korišćenja njihovih dobara poljoprivrednog i drugog zemljišta“, rekao je za NTV savjetnik načelnika Suad Hasanović.

Radovi su trajali mjesec dana, deminirano je 4.603 m2 površine. Rizična površina je obrađena uz primjenu manuelne metode deminiranja. Površina se nalazila neposredno uz rijeku Spreču, a drugim dijelom je zahvatala zaraslu površinu poljoprivrednog zemljišta.

-“asdsadasRadi se o povezivanju putne komunikacije Kalesija- Osmaci, mi smo očistili tu površinu i spremna je za izgradnju te komunikacije. Radi se o prvoj linije vojske RS, našli smo čahura i ostalih vojnih materijala. Površina je čista i danas predata lokalnim vlastima”, kazao je Mehmedalija Kurtalić šef radilišta.

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih projekata deminiranja na području Kalesije. Projekat deminiranja će se odvijati također i na drugim područjima Kalesije, kako bi građani mogli koristiti svoja napuštena polja i imanja.

sadsa

 

About redakcija novina

Scroll To Top